Zupa krem z młodej kapusty
Składniki:
-główka młodej kapusty
-2 ziemniaki
-2 cebule
-3 szklanki wywaru warzywnego
-2 łyżki masła
-1/2 pęczka świeżego koperku
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć i poszatkować. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić. Lekko podsmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, zalać wywarem i gotować na małym ogniu. Po 10 minutach dodać pokrojoną kapustę i gotować do miękkości. Wystudzić, dodać koperek i zmiksować blenderem na krem. Można podawać z grzankami.
Pieczeń rzymska z drobiu
Składniki:
- 60 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
- masło i bułka do wysmarowania formy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w mleku. Gdy zmięknie, odcisnąć. Cebulę posiekać i przesmażyć na oleju, przestudzić. Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, sól i pieprz. Szybko wyrobić i wymieszać z natką pietruszki. Formę wysmarować masłem i bułką tartą. Włożyć masę mięsną do formy, wierzch posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 45 minut. Wyjąć pieczeń z formy i piec ją samą jeszcze przez 15 minut.
Sernik na herbatnikach
Składniki:
- 2 duże paczki herbatników
- 3 łyżki miękkiego masła
- 60 dag twarogu śmietankowego
- 15 dag cukru
- 3 jajka l3 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Herbatniki pokruszyć, dodać masło i zmiksować blenderem. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na nim masę herbatnikową. Twaróg ucierać, aż będzie kremowy. Dodać cukier. Dodawać jajka, żółtka, budyń w proszku, aromat i sok z cytryny, cały czas ucierając. Wyłożyć na spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50 minut. Zostawić w piekarniku, aby wystygł. Posypać cukrem pudrem.
Hiszpańska paella z owocami morza
Składniki:
- 200 g ryżu
- 50 dag mrożonej mieszanki owoców morza
- 1/2 l wywaru warzywnego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- szczypta szafranu
- oliwa z oliwek
- olej do smażenia
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić cienko pokrojony czosnek, przyprawy, lekko podsmażyć. Paprykę drobno pokroić i wrzucić na patelnię, jak zmięknie - dodać pomidory z puszki i całość poddusić. Wsypać ryż i podlać wywarem warzywnym. Dusić, aż ryż zmięknie i wchłonie znaczną część wywaru.
Na drugiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić rozmrożone i wypłukane owoce morza, podsmażyć. Gdy ryż będzie prawie gotowy, przełożyć do niego owoce morza, dodać posiekaną natkę pietruszki i zielony groszek. Całość podusić jeszcze kilka minut, doprawić solą i pieprzem.
Sałatka z rzodkiewkami
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 10 dag szynki
Sos:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, rzodkiewki i szynkę pokroić, szczypior posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę zalać sosem.