1. Jeśli mięso poleży w marynacie 12 godzin, to będzie smaczniejsze i szybciej się upiecze. Składnikiem marynaty może być alkohol, który zmiękcza i nadaje ciekawy smak.
2. Grillować należy na węglu drzewnym lub drewnie z drzew liściastych, raczej bez rozpałki!
3. Unikaj kupowania przyprawionego już mięsa, bo może nie być pierwszej świeżości.
Przeczytaj koniecznie: Przepisy na potrawy z grilla: Karkówka piwna
4. Mięsa układaj na tackach z rowkami, do których spływa tłuszcz. Inaczej tłuszcz będzie się palił.
5. Mniejsze ryby grilluj w całości, natomiast większe krój np. w dzwonka. Użytecznym narzędziem jest koszyk grillowy - siatka, która dociska ryby.
6. Do grillowania nadają się wszystkie gatunki warzyw. Należy je piec partiami, zaczynając od najtwardszych.
7. Owoce można położyć bezpośrednio na ruszcie. By nie przywarły, posmaruj ruszt oliwą. Z grilla doskonale smakują nawet grejpfruty i truskawki.