Witaminę D możemy pozyskać z trzech źródeł: diety, syntezy skórnej i preparatów. W naszym klimacie w okresie jesienno-zimowym często dochodzi do niedoborów witaminy D. Witamina D bierze też udział w funkcjonowaniu układu mięśniowego, kostnego, nerwowego, immunologicznego i endokrynnego. Jakie są naturalne źródła witaminy D? W których produktach jest jej najwięcej? Ryby morskie i oleje z wątroby ryb są najbogatszym źródłem witaminy D. Jednak, aby zapewnić sobie wymaganą dzienną dawkę witaminy D należałoby zjadać np. 200 g pieczonego łososia lub aż 660 g makreli. Witaminę tę znajdziemy również w jajach, żółtych serze i mleku, a także niektóre grzyby - borowiki, kurki, pieczarki. Jednak należy pamiętać, że produkty te raczej nie zaspokoją w pełni niezbędnej dziennej dawki witaminy D, dlatego najlepiej jest sięgnąć po preparaty apteczne.
Zobacz: Jedz orzechy! Ochronią cię przed śmiertelnymi chorobami
Przeczytaj też: Naturalne produkty, które korzystnie działają na twój organizm
Polecamy: Owoce mogą szkodzić! Sprawdź, których owoców należy unikać