Sposoby na czyszczenie piekarnika z przypalonego tłuszczu
Gruntowne czyszczenie piekarnika warto robić przynajmniej raz na miesiąc, a wszelkie tłuste plamy czy przypalone jedzenie, które spadło na blachę czy ruszt podczas pieczenia, najlepiej zmyć od razu po zakończeniu cyklu. W ten sposób zdecydowanie ułatwisz sobie zadanie. W przeciwnym razie tłuszcz, bru będzie przypalać się coraz mocniej z każdym pieczeniem i przywrze do powierzchni urządzenia tak mocno, że ciężko będzie się go pozbyć. Jak zatem wyczyścić przypalony piekarnik? Jeśli chcesz usunąć świeże zabrudzenia, poczekaj aż urządzenie ostygnie i gąbką nasączoną octem zmyj przypalony tłuszcz, czy resztki jedzenia. Ruszt i blachy możesz umyć płynem do naczyń pod bieżącą wodą. Wiele piekarników elektrycznych jest wyposażonych w funkcję samoczyszczenia, dlatego warto z niej skorzystać. Szybę piekarnika możesz wyczyścić pastą z sody oczyszczonej i wody.
Domowa kostka za grosze pomoże wyczyścić piekarnik bez szorowania
Chcesz ułatwić sobie sprzątanie i zastanawiasz się, jak wyczyścić piekarnik bez szorowania? To możliwe! Wystarczy skorzystać z pewnego triku, który w ostatnim czasie podbija sieć. Zamrożony płyn do naczyń doskonale poradzi sobie z przypalonym tłuszczem i brudem w kilka chwil. Jak go przygotować? Wlej płyn do naczyń do silikonowej foremki na lód i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika. Taką kostką pocieraj zabrudzone powierzchnie, a brud zniknie na Twoich oczach. Możesz być spokojną - na pewno nie zniszczysz, ani nie porysujesz w ten sposób piekarnika.