Chłodnik z botwinki jest pyszny, zdrowy i bardzo orzeźwiający, dlatego może być stałym gościem w Twojej letniej kuchni. Jeśli jeszcze nigdy go nie przyrządzałaś, spróbuj naszego przepisu, Jest prosty, szybki, a chłodni uda się na pewno znakomicie!
Składniki na chłodnik z botwinki
- 3 szklanki mleka 3,2 %
- 400 g naturalnego jogurtu
- 100 g śmietany 12 %
- 1 szklanka przegotowanej zimnej wody
- 2 pęczki botwinki
- pęczek koperku
- pęczek rzodkiewek
- zielony ogórek
PRZYPRAWY:
- sól
- pieprz cytrynowy
- ocet do smaku
Jak przygotować chłodnik z botwinki?
Z dokładnie umytej botwinki odkrój buraczki, cienko je obierz i pokrój na małe kawałeczki. Zagotuj w garnku około 2 szklanek wody i włóż do wrzącej wody buraczki. Gotuj je przez około 20 minut.
W tym czasie pokrój drobno resztę botwinki. Dołóż ją do garnka i całośc gotuj przez kolejne 10 minut. W czasie, kiedy wywar będzie stygł, przygotuj pozostałe warzywa. Ogórka i rzodkiewkę pokrój drobno, a koperek posiekaj. Warzywa dorzuć do ostudzonej botwinki.
W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt, mleko, śmietanę i wodę. Wszystko dodaj do zupy. Wystarczy teraz tylko doprawić chłodnik do smaku, a potem mocno schłodzić i gotowe!
Zobacz też:
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail