Najlepszy przepis na CHŁODNIK. Jak zrobić pyszny chłodnik z botwinki

2014-07-03 16:20

Pyszny chłodnik z botwinki to wymarzone danie na obiad w upalny, letni dzień. Mamy dla Was sprawdzony przepis na domowy chłodnik litewski, To nie może się nie udać!

Chłodnik z botwinki jest pyszny, zdrowy i bardzo orzeźwiający, dlatego może być stałym gościem w Twojej letniej kuchni. Jeśli jeszcze nigdy go nie przyrządzałaś, spróbuj naszego przepisu, Jest prosty, szybki, a chłodni uda się na pewno znakomicie!

Składniki na chłodnik z botwinki

- 3 szklanki mleka 3,2 %
- 400 g naturalnego jogurtu
- 100 g śmietany 12 %
- 1 szklanka przegotowanej zimnej wody
- 2 pęczki botwinki
- pęczek koperku
- pęczek rzodkiewek
- zielony ogórek

PRZYPRAWY:
- sól
- pieprz cytrynowy
- ocet do smaku

Jak przygotować chłodnik z botwinki?

Z dokładnie umytej botwinki odkrój buraczki, cienko je obierz i pokrój na małe kawałeczki. Zagotuj w garnku około 2 szklanek wody i włóż do wrzącej wody buraczki. Gotuj je przez około 20 minut.

W tym czasie pokrój drobno resztę botwinki. Dołóż ją do garnka i całośc gotuj przez kolejne 10 minut. W czasie, kiedy wywar będzie stygł, przygotuj pozostałe warzywa. Ogórka i rzodkiewkę pokrój drobno, a koperek posiekaj. Warzywa dorzuć do ostudzonej botwinki.

W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt, mleko, śmietanę i wodę. Wszystko dodaj do zupy. Wystarczy teraz tylko doprawić chłodnik do smaku, a potem mocno schłodzić i gotowe!

Zobacz też:

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają