Nalewki - 10 przykazań domowego producenta nalewek

i

Autor: thinkstockphotos.com jak zrobić dobrą nalewką, zasady robienia nalewek, sposoby na nalewki

Nalewki z owoców sezonowych

2018-07-26 13:38

Nalewki można przygotować z wielu ziół i owoców. Alkohol używany do robienia nalewek pozwala wyciągnąć z nich nierozpuszczalne w wodzie substancje czynne, które mają walory lecznicze.

Nalewka z wiśni

Składniki:

1 kg wiśni,

1 l wódki,

1 szklanka wody,

0,25 kg cukru,

skórka obrana z jednej cytryny.

Sposób przygotowania:

Wiśnie wydrylować i rozgnieść na miazgę. Przełożyć do słoja i pozostawić na 2 dni w chłodnym pomieszczeniu. Do wódki wrzucić skórkę cytryny i zalać nią wiśnie.

Cukier stopić na syrop z małą ilością wody (taką, by umożliwiała rozpuszczenie się cukru), dodać do wiśni. Słój szczelnie zamknąć. Po miesiącu nalewkę przelać do butelek.

Nalewka Agaty Wojdy, szefowej kuchni restauracji Bellotto

Nalewka z czarnej porzeczki z dodatkiem liści i wanilii

Składniki:

500 g obranych z szypułek owoców czarnej porzeczki,

250 g cukru,

750 ml wódki,

10 liści czarnej porzeczki,

1 laska wanilii.

Sposób przygotowania:

Oczyszczone owoce zgnieść lekko i w dużym słoiku zasypać cukrem, najlepiej warstwami. Dodać liście i rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii. Zakryć szczelnie kawałkiem gazy i odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni, zaglądając jedynie po to, aby lekko zakręcić słoikiem. Wyjąć liście, dolać wódki, zakręcić i schować w zacienione miejsce. Po kilku tygodniach zlać przez sito i gazę płyn do butelki, odstawić.

Nalewka z malin

Składniki:

1 kg dojrzałych malin,

1 l spirytusu 96 proc.,

1 l wody,

0,5 kg cukru.

Sposób przygotowania:

Owoce delikatnie przepłukać i osączyć. Włożyć do słoja, zalać spirytusem, słój zamknąć i odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie przefiltrować zawartość gąsiora przez bibułkę. Z wody i cukru ugotować syrop, przestudzić, wlać do nalewki i odstawić na 2 tygodnie. Jeszcze raz przefiltrować i zlać do butelek. Zakorkować i pozostawić w chłodnym miejscu na pół roku.

Nalewka z aronii

Składniki:

0,5 kg aronii,

1 l wódki 40 proc.,

0,25 l spirytusu 96 proc.,

0,5 kg cukru,

laska wanilii,

kawałeczek imbiru.

Sposób przygotowania:

Owoce aronii umyć i osuszyć, usunąć ogonki. Wsypać do słoja, zalać alkoholem, dodać cukier, przeciętą laskę wanilii i obrany imbir. Zakręcony słój odstawić w cieple, ciemne miejsce na 4 tygodnie. Po przecedzeniu pozostawić jeszcze na tydzień, następnie przefiltrować, przelać do butelek i trzymać pół roku w chłodnym, ciemnym miejscu.

Nalewka z jeżyn

Składniki:

2 kg jeżyn,

0,5 kg cukru,

0,5 l wódki 40 proc.,

0,5 l spirytusu 96 proc.

Sposób przygotowania:

W słoju układać warstwami jeżyny, przesypując je cukrem. Mocno potrząsnąć, po czym odstawić na 4 dni w cieple miejsce, w międzyczasie potrząsając słojem. Następnie dolać wódkę i spirytus, odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na miesiąc. Po przecedzeniu przez gazę lub filtr i przelaniu do butelek nalewka od razu nadaje się do picia.

Nalewka z zielonych orzechów

Składniki:

0,5 szklanki zielonych orzechów włoskich,

0,4 l spirytusu 70 proc.

Sposób przygotowania:

Pokrojone drobno razem ze skórką orzechy zalać w szklanym słoiku spirytusem i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu nalewkę przelać do ciemnej butelki.

Głogówka

Składniki:

1 kg dojrzałych jagód głogu,

4 szklanki spirytusu 96 proc.,

0,5 kg cukru,

8 goździków,

laska cynamonu,

skórka starta z 1 cytryny,

1 l przegotowanej wody.

Sposób przygotowania:

Czysty głóg wsypać do słoja, zalać spirytusem zmieszanym ze szklanką wody, odstawić na 2 tygodnie. Zagotować resztę wody z cukrem i przyprawami, uzyskując syrop. Alkohol zlany z owoców dodać do syropu i starannie wymieszać. Przelać do pustego słoja i odstawić na tydzień. Przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić na 4 miesiące w chłodne ciemne miejsce.

Nalewka z pigwy

Składniki:

1 kg owoców pigwy,

0,5 l spirytusu 96 proc.,

0,7 l wody,

0,5 szklanki rodzynek,

2 stołowe łyżki miodu,

1 stołowa łyżka cukru,

sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

Spirytus zmieszać z przegotowaną, wystudzoną wodą. Owoce pigwy pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne i wsypać do słoja. Dodać miód, cukier, rodzynki i sok z cytryny. Zalać uzyskana wódką, zakręcić i odstawić w nasłonecznione miejsce. Po 3 tygodniach przelać sok do butelek. Odstawić nalewkę w ciemne chłodne miejsce na pół roku.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki