Czyszczenie spodu patelni

i

Autor: Shutterstock

Kuchenne porady

Nasączam w tym ręcznik papierowy i przyciskam do przypalonej patelni. Spalenizna odchodzi za jednym pociągnięciem. Sposób na przypaloną patelnię od dołu

2024-12-17 11:49

Jak szybko doczyścić przypaloną od spodu patelnię? Spalenizna na patelni to bardzo częsty problem. Wynika od przede wszystkim ze zużycia patelni. Spód patelni przypala się najczęściej od gotowania na gazie. Warto raz na jakiś czas dokładnie umyć i usunąć spaleniznę. Wiadomo jednak, że tego rodzaju zabrudzenia nie schodzą łatwo. Za czyszczenie patelni warto zabrać sposobem. Wystarczy, że namoczysz w tym papierowy ręcznik i przyłożysz na spaleniznę. Odejdzie w mgnieniu oka.

Namaczam w ręcznik papierowy i przykładam go do patelni. Rewelacyjny sposób na czyszczenie przypalonej patelni od spodu

Wysokie temperatury oraz skaczący tłuszcz mogą sprawić, że nasza patelnia od spodu pokryje się warstwą spalenizny. To częsty problem, którego nie należy lekceważyć. Przypalona patelnia nie nadaje się do smażenia. Przypalone resztki jedzenia oraz oleju mogą przedostać się do jedzenia. Spalenizna sprawia, że patelnia szybciej się niszczy. W przypadku przypalonej patelni tradycyjne środki do mycia naczyń zawodzą. Najlepiej jest sięgnąć po domowe, sprawdzone sposoby. Ja zawsze ze spalenizną na patelni radzą sobie przy pomocy sody oczyszczonej. Mieszam sodę oczyszczoną z wodą w proporcjach 2:1. Mieszam aż powstanie gęsta papka i delikatnie namaczam w niej grubą warstwę ręcznika papierowego. Następnie kładę go na przypalonej patelni (dla lepszych rezultatów możesz dodać także kwasek cytrynowy). na około kilkadziesiąt minut. Soda oczyszczona rewelacyjnie rozpuszcza spaleniznę i jest bezpieczna dla tworzywa patelni. Po zdjęciu, namoczonego sodą oczyszczoną ręcznika papierowego myję patelnią pod bieżącą, ciepłą wodą. 

Domowy sposób na przypalona patelnię

Zdaniem mojej teściowej najważniejszym pomocnikiem na problemy w kuchni jest kwasek cytrynowy. Potrafi on uratować wiele błędów kulinarnych. Kwasek cytrynowy to genialny przeciwutleniacz, który z powodzeniem rozpuści spalenizną na spodzie patelni. Teściowa zawsze mieszała kilka łyżeczek kwasku cytrynowego z wodą i całość gotowała aż do wrzenia. Przelewała całość do zlewu i namaczała w tym przypaloną patelnię od spodu. W takiej kąpieli trzymała patelnie przez kilka godzin, a następnie przecierała i myła ją płynem do naczyń. Spalenizna rozpuszczała się praktycznie w mgnieniu oka, a patelnia była jak nowa.

Quiz. Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Sprawdź swoją wiedzę z domowych sposobów na porządek
Pytanie 1 z 10
Domowym sposobem na elektryzowanie się firanek jest namoczanie ich w:
Drogowskazy
Piękna, młoda, oddana prowadzeniu domu. Kim jest tradwife? DROGOWSKAZY

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki