Już jakiś czas temu pojawiły się pierwsze informacje, ze nasiona chia mogą być szkodliwe dla zdrowia. I choć są jednym z ulubionych dodatków do jogurtów i puddingów wielu fanów zdrowego odżywiania się, to mogą stanowić niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Dlaczego? Chodzi tu przede wszystkim o fakt, że niewiele osób wie, w jakich ilościach powinno się spożywać nasiona chia. Zbyt duże spożycie kwasów tłuszczowych ALA obecnych w nasionach chia może lekko zwiększać ryzyko raka prostaty, zaparcia lub biegunki, bóle brzucha i niestrawność. Dlatego zaleca się, aby dzienne spożycie nie przekraczało 50 g. Nasion chia nie powinny spożywać kobiety w ciąży, alergicy, osoby z zaburzeniami trawienia oraz z chorobami autoimmunologicznymi.
Zobacz: Dieta ketogeniczna zapobiega nowotworom. Na czym polega?
Przeczytaj też: Dieta 3-godzinna to HIT w Hollywood! Efekty są oszałamiające
Polecamy: Jak walczyć ze starzeniem się skóry?