Ostrzenie noża

i

Autor: SHUTTERSTOCK

Dbanie o sztućce

Natrzyj tym kubek i przeciągnij nożem, a będzie ostry niczym brzytwa. Prosty trik sprawi, że naostrzysz noże bez ostrzałki. Ostrzenie noża

2025-02-12 12:50

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak naostrzyć noże kuchenne, kiedy pod ręką mnie mamy akurat profesjonalnej ostrzałki? Wówczas warto wykorzystać pewien domowy sposób na ostrzenie noży, który na pewno uratuje nas w podbramkowej sytuacji. Wystarczy natrzeć tym spód kubka i przeciągnąć kilka razy tępym nożem, a po chwili będzie ostry niczym brzytwa.

Natrzyj tym kubek i przeciągnij nożem, a będzie ostry niczym brzytwa

Podczas gotowania zauważyłaś, że Twój nóż kuchenny jest tępy i ciężko nim cokolwiek ukroić? Jeśli masz w domu osełkę diamentową lub kawałek kamienia ceramicznego to raczej nie będziesz mieć problemu z naostrzeniem noży. Jednak nie każdy z nas ma pod ręką taki sprzęt. Wówczas pozostaje nam wykorzystanie innych, domowych sposobów na ostrzenie noży. Jeden z nich jest viralem w mediach społecznościowych i poleca go sam szef kuchni. Chodzi o trik z kubkiem ceramicznym. Wystarczy obrócić kubek do góry dnem i nasmarować go masłem oraz posypać odrobiną soli kuchennej. Następnie przykładamy nóż pod kątem około 30 stopni i przeciągamy nim kilka razy, a będzie ostry niczym brzytwa.

Domowe sposoby na ostrzenie noży

Jednym z najpopularniejszych domowych sposobów na ostrzenie noży jest ostrzenie o kamienne schody lub parapet. Ustawiając nóż pod kątem 30 stopni wykonuj płynne i lekkie ruchy w obu kierunkach. Z pewnością uratuje nas także zwykła folia aluminiowa, którą każdy ma w szufladzie w kuchni. Kawałek folii aluminiowej złóż kilkukrotnie, a następnie szybkimi ruchami noża potnij ten kawałek na wąskie paski.

Co robić, aby noże się nie tępiły?

Prawidłowo pielęgnowane i użytkowane noże mogą nam posłużyć przez wiele lat. Warto zapoznać się z zasadami, które sprawią, że noże nie będą się zbyt szybko tępić.

  • Nie myj noży w gorącej wodzie, a w letniej. Po umyciu dokładnie je osusz ściereczką.
  • Przechowuj noże w specjalnych blokach.
  • Szklane i ceramiczne deski do krojenia zastąp drewnianymi lub bambusowymi.
  • Popraw technikę krojenia - zamiast mocnego uderzania nożem o powierzchnię, wykonuj powolne, ale pewne ruchy.
Super Express Google News
Autor:
Quiz od babci Krysi. Na te pytania zna odpowiedź każda gospodyni
Pytanie 1 z 10
Jaka przyprawa najlepiej wywabi tłustą plamę?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki