W najnowszej piramidzie żywieniowej opracowanej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za najcenniejsze pożywienie uznaje się warzywa. Są nieocenionym źródłem witamin i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego regulującego pracę przewodu pokarmowego i oczyszczającego go ze zbędnych resztek i toksyn. Równie cenne są ziarna zbóż, szczególnie te o najstarszym rodowodzie, które na przestrzeni wieków ulegały najmniejszym modyfikacjom. Można tu wymienić choćby amarantus, pszenicę orkisz i komosę ryżową. Mąka orkiszowa, szczególnie ta razowa, jest świetnym źródłem cynku, potasu, wapnia, żelaza oraz witamin z grupy B i PP. Regularne jedzenie orkiszu obniża poziom tzw. złego cholesterolu, pozytywnie wpływa na układ krążenia. Bardzo zdrowa i odżywcza jest też wytwarzana z owoców gryki kasza gryczana, która ma właściwości odkwaszające organizm oraz dużo białka i błonnika.
Energia z roślin
Tłuszcze roślinne są zdecydowanie zdrowsze niż zwierzęce. Są bowiem bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałając miażdżycy, niedokrwiennej chorobie serca i nadciśnieniu tętniczemu. Sprzyjają też redukcji poziomu glukozy u osób chorych na cukrzycę typu 2. Oleje dostarczają też dużo kwasów wielonienasyconych, głównie linolowego (omega-6), który korzystnie wpływa na pracę centralnego układu nerwowego. Oleje tłoczone na zimno można dodawać do warzywnych sałatek. Oprócz olejów - bogate w zdrowe tłuszcze jest m.in. masło orzechowe wytwarzane z orzeszków ziemnych (arachidowych). Jest ono też dobrym źródłem antyoksydantów, np. witaminy E, które zwalczają wolne rodniki niszczące zdrowe komórki. Masło orzechowe określa się również jako doskonałe paliwo dla mózgu. Coraz popularniejszy jest również olej kokosowy. Choć kaloryczny, napędza metabolizm i sprzyja utracie nadmiaru kilogramów. Skutecznie walczy z otyłością brzuszną, zmniejszając ryzyko związanych z nią chorób, np. układu krążenia czy cukrzycy.
Eliksir zdrowia
Picie soku z brzozy pomaga oczyścić organizm i wzmocnić odporność. Zawiera on takie składniki jak witamina C, flawonoidy (działające antyoksydacyjnie), wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, miedź, witaminy z grupy B. Ta „woda drzewna" pobudza wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. Działa moczopędnie i stymuluje pracę nerek, zapobiegając powstawaniu piasku i kamieni w tych narządach. To ważne, szczególnie, gdy spożywasz dużo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Stawiając na zdrowe odżywianie nie można zapominać o umiarkowaniu w spożyciu soli, szczególnie kuchennej stanowiącej praktycznie sam chlorek sodu. Znacznie lepszym wyborem jest krystaliczna różowa sól himalajska, zawierająca takie naturalne pierwiastki jak magnez, cynk, wapń i żelazo.
Przepisy na zdrowe smakołyki
Ze zdrowych, naturalnych składników możemy przygotowywać smaczne wypieki i dania.
Orkiszowe muffinki z brązowym cukrem
Składniki (na ok. 8 muffinków)
300 g mąki orkiszowej
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli himalajskiej
600 ml chudego mleka
6 jajek
2 łyżki oleju kokosowego
bakalie: rodzynki, migdały, orzechy
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj do nich mleko, jajka, olej i wyrób dokładnie ciasto. Potem wyłóż nim foremki do babeczek i wstaw je do rozgrzanego do 225 st. C. piekarnika. Muffinki piecz przez 20 minut.
Nasza rada; Diabetycy cukier trzcinowy mogą zastąpić niewielką ilością fruktozy lub stewii. Natomiast osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu zaleca się użyć samych białek zamiast całych jajek.
Pralinki daktylowo-orzechowe
Składniki:
200 g daktyli namoczonych
200 g orzechów laskowych
10 łyżek masła orzechowego
Sposób przygotowania:
Orzechy zmielić na mąkę. Dodać daktyle i masło orzechowe. Zblendować. Ręcznie uformować kulki i wstawić do lodówki. Podawać schłodzone.
Zapiekanka z kaszy gryczanej i łososia
Składniki na 2 porcje:
1 szklanka kaszy gryczanej500 g filetów z łososia, 4 suszone grzyby, łyżeczka masła, 2 marchewki, 1 pietruszka, por, ½ selera, sok z połowy cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, 1łyżeczka margaryny, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj na sypko w wywarze grzybowym z dodatkiem masła i soli. Warzywa pokrój w plasterki, dodaj przyprawy i ugotuj wywar. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj sok z cytryny i filety. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, ułóż w nim warstwami kaszę i rybę z warzywami. Potrawę polej roztopioną margaryną i piecz ok. 20 minut w temp. 150 st. C. Podawaj na gorąco z sosem grzybowym i surówką.