Jajka są nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Najładniej wyglądają te malowane woskiem, czy z wyskrobanymi na skorupce misternymi wzorkami. Jednak nie każdy ma talent, by tworzyć na jajkach dzieła sztuki. Można co prawda kupić gotowe naklejane wzorki, czy pomalować jajka w sztucznych barwnikach na wszystkie kolory tęczy. Ale... czy nie lepiej i bezpieczniej pomalować jajka w naturalny sposób? Jak? Oto kilka podpowiedzi, by wielkanocne pisanki miały różne kolory i były zabarwione w naturalny sposób.
Brązowy, pomarańczowy – to jeden z najbardziej znanych sposobów na malowanie jajek, czyli jajka gotowane wraz z łupinkami od cebuli. Jeśli chcesz mieć bardzo ciemne jajka o intensywnym kolorze, musi użyć dużą ilość łupinek.
Różowy – aby uzyskać różowy kolo skorupek użyj buraków, a właściwie soku z buraków. Jeśli rozcieńczysz sok dużą ilością wody, wtedy jajka będą miały blady, delikatny kolor. Jeśli użyjesz nierozcieńczonego soku jajka będą intensywnie różowe, a wręcz czerwone.
Zielony – chcesz mieść zielone pisanki? Wcale nie musisz kupować barwnika do jajek, może uzyskać takie pisanki w naturalny sposób. Wystarczy, że przygotujesz wywar z młodego zboża, np. żyta.
Żółty – żółte jajka uzyskasz jeśli użyjesz do zrobienia wywaru kurkumy lub curry. Oczywiście im więcej przyprawy, tym barwa będzie bardziej intensywna.
Granatowy, niebieski – niebieskie jajka? Czemu nie! Żeby je zabarwić na niebiesko potrzeba liści czerwonej kapusty. Najlepiej jeśli masz dwie małe główki kapusty. Musisz zalać je 0,5 l wrzątku i dodać 5 łyżek octu. Tak przygotowaną kapustę zostaw na noc. Rano będziesz mógł w tej wodzie z octem ugotować jajka.
Zapisz się: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail