Mleko
Jest podstawą do wielu leczniczych lub uodparniających napojów. Na jego bazie można ugotować tzw. złote mleko, którego głównym składnikiem jest kurkuma i właśnie mleko. Ten składnik, który każdy ma w swoim domu, połączyć możemy również z czosnkiem.
Czosnek
Mleko z czosnkiem (i masłem do smaku) pomagać będzie w infekcjach gardła. Czosnek to naturalny antybiotyk, ponieważ posiada związki flawonoidowe, sole mineralne, mikroelementy i witaminy z grupy B. Najważniejszą rolą czosnku jest wspieranie układu immunologicznego.
Miód
Miód zapobiega nadciśnieniu oraz poprawia krążenie krwi. Stymuluje on wiele procesów wewnątrz organizmu człowieka. M.in. stymuluje funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu wesprze nas w walce z wirusami i bakteriami. W miodzie dominują cukry proste, przez co będzie on świetnym wyborem na wzmocnienie organizmu.
Cytryna
Może nie jest tak pysznym dodatkiem do wielu potraw jak miód, jednak jej kwaśny smak może nadać się do wielu dań. Jeśli uda się nam stosować ją często, nie tylko do napojów zdrowotnych – możemy spodziewać się poprawy naszej odporności. Cytrynę charakteryzują właściwości przeciwnowotworowe oraz odpornościowe (dzięki zawartości dużej ilości dobrze przyswajalnej witaminy C), a przy tym nie zakwasza ona organizmu.