- Większość chorób pochodzi z nadwagi. Kilogram nadwagi to jest kilometr naczyń włosowatych, przez które serce musi przepchnąć krew, i jednocześnie ogromne obciążenie stawów i kręgosłupa - mówi ks. Ryszard Halwa. Skutkiem chorego trybu życia i braku troski o otoczenie i środowisko wewnętrzne człowieka są choroby cywilizacyjne. Zdrowe serce i układ krążenia to fundament zdrowia. Aby o nie dbać nie wystarczy łykać magicznej pastylki, trzeba zająć się wieloma aspektami - utrzymywać właściwą masę ciała (BMI 19,5-25 kg/m2), dużo się ruszać, wysypiać się, zdrowo się odżywiać, utrzymywać optymalny poziom dobrego i złego cholesterolu we krwi,ciśnienia i glukozy, nie dopuszczać do nadciśnienia, cukrzycy, otyłości i wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Podwyższony cholesterol jest w Polsce znaczącym problemem. Zaleca się więc, by wszyscy mężczyźni powyżej 40-ego roku życia i kobiety po menopauzie lub po ukończeniu 50-ego roku życia wykonali oznaczenia cholesterolu całkowitego, HDL, LDL i trójglicerydów - czyli lipidogram. Dotyczy to także osób chorych na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, choroby nerek, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę lub nadciśnienie wykryte w trakcie ciąży, a także choroby autoimmunologiczne takie jak np. łuszczyca lub reumatoidalne zapalenie stawów. LDL – zły cholesterol tworzy płytki miażdżycowe w tętnicach, narażając na ryzyko stwardnienia tętnic (miażdżycy), chorób serca i problemów naczyniowych. HDL – dobry cholesterol – usuwa zły cholesterol z krwiobiegu. Wydaje się, że mamy dużo zrobienia, aby dbać o serce. Ale warto, gdyż choroby układu krążenia występują coraz częściej i dotyczą coraz młodszych osób. Co możemy zatem zrobić codziennie w kuchni, aby pomóc naszemu sercu? Radzi dietetyk Katarzyna Stelagowska.
15
Stwierdzony wysoki poziom cholesterolu zwykle oznacza zbyt dużo LDL, a za mało HDL. Jak zatem obniżyć cholesterol naturalnymi sposobami?
Jako pierwsze uregulujmy nasze posiłki, wprowadzając 4-5posiłków w ciągu dnia.
W każdym z nich powinny znaleźć się warzywa i/lub owoce, tak aby spożywać co dzień co najmniej 400g warzyw. Zielone warzywa liściaste, pomidory, ziemniaki, banany, winogrona zawierają dużo potasu – obniża ciśnienie krwi. Wybierajmy pieczywo pełnoziarniste, ciemne kasze i ryż naturalny – źródło błonnika, witamin z grupy B. Spożywaj codziennie chudy nabiał (jogurt naturalny,biały ser, kefir) oraz chude mięso i wędliny. Czerwone mięso ogranicz do 500g tygodniowo. Nie zapominaj o rybach i owocach morza, roślinach strączkowych (groch, fasola, cieciorka, soczewica, soja) powinny znaleźć się często na Twoimtalerzu. Wśród tłuszczy wybieraj olej, oliwę z oliwek, margaryny miękkie (np. takie z dodatkiem stanoli i steroli roślinnych), orzechy, pestki. Unikaj tłuszczy zwierzęcych – tłustych wędlin, boczku, kiełbas, podrobów. Jajka do 2 sztuk w tygodniu. Uważajmy na sól – nie dosalaj potraw i ogranicz żywność przetworzoną (producenci dodają duże ilości soli). Sól jest źródłem sodu, który zwiększa ciśnienie. Uważaj również na cukier – nadmiar węglowodanów prostych w naszej diecie zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, nowotworów, miażdżycy, a w konsekwencji zawału i udaru mózgu. Słone i słodkie przekąski są również niemile widziane na talerzu, podobnie fast-food. Najlepsze dla Ciebie są posiłki domowe,z naturalnych składników, z kontrolowaną zawartością tłuszczu, cukru i soli. Bez ograniczeń możesz jeść warzywa – to nasz największy kuchenny przyjaciel. Pamiętaj również, aby Twój talerz był kolorowy – wybierając produkty różnokolorowe dostarczamy do organizmów składników odżywczych z różnych grup, różne witaminy, składniki mineralne i fitoskładniki.
Przykładowy jadłospis dla zdrowego serca opracowany przez dietetyk Katarzynę Stelagowską dla Czytelników Super Expressu
Poniedziałek
Śniadanie2
Kanapki z szynką z indyka, pomidorem i sałatą- chleb pełnoziarnisty – 2 kromki- oliwa z oliwek do skropienia pieczywa- sałata – kilka listków, połóż na chlebie z oliwą- szynka z indyka – 2 plasterki, połóż po 1 na każdej kromce- pomidor – 1 sztuka, pokrój i rozłóż na kanapkach Sok marchwiowy – 1 szklanka.
II śniadanie Koktajl truskawkowy- jogurt naturalny – 200g- garść truskawek (świeże lub mrożone – jeśli lubisz shake, zmiksuj lekkorozmrożone bezpośrednio z jogurtem)- otręby żytnie – 1 łyżka. Wszystkie składniki zmiksuj, na wierzchu posyp 1 łyżeczką sezamu
Obiad
Schab gotowany z majerankiem i czosnkiem – przygotuj dzień wcześniej– 1,5 kg schabu środkowego- 6 ząbków czosnku- 2 łyżki soli- 3 łyżki majeranku.Schab zalej wodą, zagotuj, dodaj sól, majeranek, wyciśnięty czosnek. Gotuj 15minut, pozostaw na noc w wodzie. Gotuj rano (po 10-12 godzinach odstawienia) 15minut. Z tak przygotowanego mięsa odkrój plaster o grubości 1 cm. Surówka z kapusty czerwonej, jabłka i imbiru- kapusta czerwona – 100g – poszatkuj, ugnieć, aby zmiękła- jabłko – ½ sztuki – zetrzyj na tarce o dużych oczkach- ocet z czerwonego wina – 1 łyżeczka- imbir – szczypta – wszystkie składniki wymieszaj. Kasza pęczak – 3 łyżki suchej kaszy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły – 5 różyczek ugotuj w wodzie. Woda z cytryną – 1 szklanka.
Podwieczorek
Sałatka owocowa– 1/4 banana- 1 mandarynka- 1/2 pomarańczy- ananas świeży – 1 plasterek- sok z cytryny Owoce umyj, obierz, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.
Kolacja
Micha sałaty z gruszką, pomidorami i szynką drobiową - garść roszponki – umyj, rozłóż na talerzu- 6 pomidorków koktajlowych – umyj, przekrój na pół, rozłóż na roszponce- 0,5 gruszki – umyj, pokrój w półplasterki, rozłóż na warzywach- 3 plasterki polędwicy drobiowej – pokrój, rozłóż na warzywach- sos balsamiczny – skrop sałatkę- 1 łyżeczka oliwy z oliwy – polej sałatkę
Wtorek
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z jabłkiem i orzechami- płatki owsiane 2 łyżki ugotuj na 1 szklance mleka 0,5% tłuszczu- 1 jabłko umyj, obierz, pokrój w kostkę, dodaj do owsianki- orzechy laskowe – 6 sztuk – pokrój i dodaj do owsianki. Herbata miętowa – 1 szklanka
II śniadanie
Koktajl pomarańczowy- sok pomarańczowy wyciskany – 1 szklanka- 1 figa świeża – pokrój w kostkę- 1 łyżeczka siemienia lnianego- 1 łyżeczka zarodków pszennych. Wymieszaj wszystkie składniki
Obiad
Gulasz indyczy z warzywami- 100 g mięsa z udźca indyka – pokrój w kostkę, podsmaż na oleju- 0,5 cebuli – pokrój w kostkę, dołóż do mięsa, podsmaż- 0,5 papryki czerwonej – pokrój w kostkę, dodaj do mięsa- 1 ząbek czosnku – przeciśnij przez praskę, dodaj do mięsa, podlej wodą, przypraw papryką mieloną słodką i pieprzem. Duś do miękkości. Kasza gryczana- 3 łyżki suchej kaszy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewka z jabłkiem i cytryną- 1 marchewka – zetrzyj na tarce- 0,5 jabłka – obierz, zetrzyj na tarce – dodaj do marchewki, skrop sokiem z cytryny. Sok pomidorowy – 1 szklanka
Podwieczorek
Kanapka z serem- 1 kromka chleba żytniego- oliwa z oliwek do skropienia chleba- cykoria – 2 listki- ser biały półtłusty – gruby plaster- papryka czerwona – ¼ sztuki. Woda z miętą – 1 szklanka
Kolacja
2 kanapki ze schabem gotowanym- chleb wieloziarnisty – 2 kromki- margaryna miękka – posmaruj cienko chleb- szczypiorek – 1 łyżeczka pokrojona – posyp na margarynie- sałata lodowa – 2 listki połóż na chlebie- schab gotowany (z dnia poprzedniego) – 2 cienkie plasterki połóż na sałacie- ogórek kiszony – 1 sztuka – pokrój na plasterki, rozłóż na wędlinie. Herbata owocowa bez cukru – 1 szklanka
Środa
Śniadanie
Jogurt naturalny z orzechami- jogurt naturalny – 200g- orzechy włoskie – 2 sztuki- owoce goji – 1 łyżka- pestki dyni – 1 łyżka- otręby żytnie – 1 łyżka. Wymieszaj wszystkie składniki. Herbata owocowa – 1 szklanka bez cukru
II śniadanie
2 kanapki z pasztetem z soczewicy- chleb razowy – 2 kromki- sałata zielona – 2 listki połóż na chlebie- pasztet z soczewicy – 2 plasterki – połóż na sałacie- pomidor – 1 sztuka – pokrój w plasterki. Herbata rooibos – 1 szklanka bez cukru
Obiad
Ziemniaki – 2 sztuki średnie ugotuj na parze. Łosoś gotowany na parze – filet 100g opłucz, wysusz, skrop sokiem z cytryny, posyp tymiankiem, ugotuj na parze. Sałatka z ogórków i papryki- 0,5 papryki czerwonej – pokrój w kostkę- 0,5 papryki żółtej – pokrój w kostkę- 0,5 ogórka zielonego – pokrój w kostkę- kilka liści sałaty – porwij na mniejsze kawałki- 1 łyżka szczypiorku - posiekaj- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 łyżka soku z cytryny. Wymieszaj wszystkie składniki. Mix warzyw gotowanych na parze – garść warzy (brokuł, kalafior, marchewka)ugotuj na parze. Herbata owocowa – 1 szklanka bez cukru.
Podwieczorek
Jabłko – 1 sztuka średnia. Mandarynka – 1 sztuka
Kolacja
Zupa ogórkowa- mięso drobiowe – 50 g- włoszczyzna tarta – 3 łyżki- ogórek kiszony – 1 sztuka- ziemniaki – 1 średni- mleka 1,5% - 1 łyżka- sól, pieprz do smaku. Ugotuj zupę na mięsie, nie rozgotowując warzyw.
Czwartek
Śniadanie
Kasza jaglana na mleku 1,5% tłuszczu z bananem i cynamonem- Płatki owsiane 3 łyżki ugotowane na 1 szklance mleka 2%- Banan – 0,5 sztuki- orzechy włoskie – 2 sztuki- cynamon – szczypta. Płatki owsiane ugotuj na mleku, dodaj pokrojonego banana i orzechy, posyp cynamonem. Herbata zielona – 1 szklanka bez cukru
II śniadanie
Koktajl zielony– garść sałaty rzymskiej,- garść jarmużu,- garść natki pietruszki,- 1 jabłko. Zmiksuj wszystkie składniki, posyp sezamem (1 łyżeczka)
Obiad
Gołąbek w sosie pomidorowym- mięso z indyka mielone- ryż brązowy – 1 łyżka- jajko 0,5 sztuki- kapusta biała – 1 liść- koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie. Ugotuj ryż, dodaj mięso mielone, jajko, zawiń w kapustę, gotuj w wywarze pomidorowym z liściem laurowym, zielem. Ziemniaki z wody – 2 małe sztuki – nie rozgotowane na puree. Sok pomarańczowy świeżo wyciskany – 1 szklanka
Podwieczorek
Twarożek z warzywami i kromką chleba- ser biały chudy lub półtłusty 125g- jogurt naturalny – 50g – dodaj do sera, wymieszaj- pomidor – 1 sztuka – pokrój w kostkę i dodaj do sera- rzodkiewki – 5 rzodkiewek drobno pokrojonych dodaj do sera- szczypiorek – 0,5 pęczka pokrój drobno i dodaj do sera – wymieszaj wszystko1 kromka chleba żytniego. Herbata owocowa
Kolacja
2 kanapki z szynką z indyka, pomidorem i sałatą- chleb pełnoziarnisty – 2 kromki- oliwa z oliwek do skropienia pieczywa- sałata – kilka listków, połóż na chlebie z oliwą- szynka z indyka – 2 plasterki, połóż po 1 na każdej kromce- pomidor – 1 sztuka, pokrój i rozłóż na kanapkach. Herbata owocowa bez cukru
Piątek
Śniadanie
Owsianka z jabłkami, orzechami, owocami goji i cynamonem- 6 łyżek płatków owsianych- kefir – 200g- jabłko – 1 sztuka- orzechy laskowe – 6 sztuk- 2 łyżki goji- cynamon. Jabłko umyj, pokój w kostkę, wymieszaj wszystkie składniki.
II śniadanie
Kanapki z pasztetem z soczewicy- grahamka – 1 sztuka- pasztet z soczewicy – 2 plastry- rzodkiewki – 4 sztuki- szczypiorek – ¼ pęcz. Herbata rooibos – 1 szklanka bez cukru.
Obiad
Pstrąg pieczony w piekarniku- pstrąg świeży – umyj, osusz ręcznikiem, wyłóż w brytfance skropionej olejem- 4 plasterki cytryny – 2 włóż do ryby, 2 połóż na rybie- tymianek – 3-4 gałązki włóż do ryby- pierz biały – posyp rybę w środku i na wierzchu. Piecz rybę 25 minut w nagrzanym do 180stopni piekarniku. Surówka z marchewki ze słonecznikiem- 1 średnia marchewka – obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach- 1 łyżka słonecznika – upraż na suchej patelni- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka – połącz z marchewką i słonecznikiem. Ziemniaki gotowane – 2 sztuki średnie. Sok mandarynkowy wyciskany – 1 szklanka.
Podwieczorek
Mus owocowy- 1 jabłko- 1 kiwi- 100g malin. Jabłko i kiwi obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, Dadaj maliny, zmiksuj.
Kolacja
Krem z cukinii- 150 g cukinii – umyj, pokrój- 1 ząbek czosnku – przeciśnij przez praskę- 1 łyżka natki pietruszki- 1 łyżka oliwy z oliwek. Ugotuj warzywa w niewielkiej ilości wody, po wystudzeniu zmiksuj- 2 łyżki pestek ze słonecznika – posyp zupę przed podaniem
Sobota
Śniadanie
Kanapki z polędwicą- Chleb żytni – 2 kromki- margaryna miękka – posmaruj cienko chleb- Polędwica z indyka – 2 plasterki – połóż na chlebie skropionym oliwą. Sałata z orzechami- sałata zielona – 3-4 porwane liście- pomidor koktajlowy – 4 sztuki przekrojone po połówki- 3-4 rzodkiewki – pokrój w półplasterki- 1 łyżka orzechów włoskich - posiekaj- 1 łyżeczka oleju lnianego- sok z cytryny- ząbek czosnku. Wymieszaj składniki, dopraw do smaku sokiem z cytryny. Herbata miętowa – 1 szklanka bez cukru.
II śniadanie
Twarożek z owocami- ser biały półtłusty – 125g- jogurt naturalny – 50 g- owoce goji – 1 łyżka- rodzynki – 1 łyżeczka- żurawina suszona – 1 łyżeczka. Wymieszaj wszystkie składniki.
Obiad
Kurczak pieczony w pomidorach- 1 udko z kurczaka bez skóry- 0,5 puszki pomidorów- 4-5 oliwek- sól, pieprz. Oczyść udko ze skóry, włóż do rękawa do rękawa foliowego. Oliwki przekrój na pół dodaj do kurczaka, do rękawa dodaj przyprawy i pomidory. Zamknij szczelnie rękaw i wymieszaj dokładnie. Piecz w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Możesz zrobić odpowiednio 2-4 porcje dla rodziny. Ziemniaki – 2 średnie sztuki gotowane. Surówka z kapusty kiszonej z marchewka i jabłkiem – 200gSok pomarańczowy wyciskany – 1 szklanka
Podwieczorek
Koktajl jogurtowo-owocowy- jogurt naturalny – 200g - kiwi – 1 sztuka- pestki słonecznika – 2 łyżki. Wymieszaj wszystkie składniki.
Kolacja
Sałatka z tuńczyka- tuńczyk w sosie własnym – 1/3 puszki- papryka drobno pokrojona – 2 łyżki- pomidor – 1 sztuka drobno pokrojona- groszek zielony - 2 łyżki- oliwa z oliwek – 1 łyżka – wymieszaj wszystkie składniki. Chleb żytni – 2 kromki. Herbata rooibos
Niedziela
Śniadanie
Jajko sadzone – 1 sztuka – smaż na niewielkiej ilości oleju. Grahamka – 0,5 sztuki. Sałatka z pomidora i cebulki- 1 średni pomidor pokrojony w kostkę- 0,5 cebuli drobno posiekane- sól, pieprz do smaku – odrobina – pomieszaj pomidora, z cebulą i przyprawami
II śniadanie
Zupa pomidorowa- mięso drobiowe – 50g- włoszczyzna – 3 łyżki- pomidory z puszki – 100g- mleko 1,5% - 2 łyżki- makaron pełnoziarnisty - garść- przyprawy. Ugotuj zupę na mięsie nie rozgotowując warzyw.
Obiad
Pierś kurczaka pieczona w ziołach- pierś kurczaka natrzyj tymiankiem, oregano, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, włóż do brytfanki, piecz 20-25 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Ryż brązowy- 3 łyżki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewka z groszkiem – 200gSurówka z cykorii- 0,5 cykorii oczyść, pokrój w drobne paseczki,- sok z ¼ cytryny – skrop cykorię- 0,5 ogórka kiszonego startego na tarce- 1 łyżeczka oleju lnianego – wymieszać z cykorią i ogórkiem. Herbata z czystka – 1 szklanka
Podwieczorek
Koktajl zielony z bananem- garść świeżego szpinaku- garść jarmużu- 0,5 banana- garść truskawek mrożonych- 1 łyżeczka miodu.
Kolacja
Chleb pełnoziarnisty – 2 kromki. Sałatka z sardynek- 50 g sardynek wędzonych- 0,5 cebuli drobno siekanej- 1 ogórek kiszony starty na tarce- 1 łyżeczka oliwy z oliwek- szczypta estragonu i pieprzu. Rybę pokrój drobno, cebulę posiekaj, ogórki zetrzyj na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki. Herbata owocowa – 1 szklanka
Modlitwa do św. Jana Pawła II według księdza Ryszarda Halwy to najlepszy naturalny sposób na obniżenie złego cholesterolu
Jak informuje ks. Ryszard Halwa Święty Jan Paweł II uznawany jest za patrona chorych na serce i choroby związane z aortą a także niepłodnością i leczeniem szpitalnym. Z różnych powodów sam cierpiał między innymi na bóle serca. Ks. abp Mieczysław Mokrzycki w książce „Miejsce dla każdego. Opowieść o świętości Jana PawłaII” wspomina: „To byłoniezwykłe, bo sam to widziałem… Ojciec Święty w każdy piątek miał jakieś dolegliwości. A to głowa go bolała, a to wnętrzności, a to serce. A gdy 13 maja 1981 r., papież Jan Paweł II został ciężko ranny w zamachu na placu Świętego Piotra w Watykanie, którego sprawcą był Turek Mehmet Ali Agca, jakimś cudem jego serce ominęła kula. Dlaczego więc zabójca chybił? I to w sytuacji, gdy wyeliminowanie popularnego papieża miało 99,99 procent szans powodzenia. O godzinie 17.17 Agca wyjął pistolet browning i z niewielkiej odległości oddałstrzały do Jana Pawła II, raniąc go w brzuch, w łokieć i palec. Jan Paweł II swe ocalenie zawsze przypisywał nadprzyrodzonej interwencji Najświętszej Dziewicy w Fatimie mówił wówczas. Widziałem we wszystkim, co mi się przydarzyło, nadzwyczajną macierzyńską opiekę Maryi. Czyjaś ręka strzelała, inna rękaprowadziła kule, znalazło potwierdzenie w obiektywnej, naukowej analizie lekarskiej: Zauważyłem coś niewiarygodnego – przyznał szef kliniki Gemelli w Rzymie, profesor Crucitti. - Kula zdawała się biec zygzakiem przez żołądek, omijając witalne organy. Ominęła również serce i aortę. Gdyby ją przebiła,Ojciec Święty wykrwawiłby się przed dotarciem do szpitala. Ominęła też kręgosłup. Wyglądało to tak, jakby kula była przez kogoś prowadzona w taki sposób, by nie spowodowała nieodwracalnych zniszczeń. Trudno uwierzyć, jakim cudem tak sprawny i zdeterminowany zabójca, jakim był Mehmet Ali Agca, nie osiągnął swego celu. I to po dwóch strzałach z bliska. Trudno uwierzyć,zwłaszcza, że owa „inna ręka", która prowadziła kulę, w sposób fizyczny - jaksię okazuje - w najistotniejszym momencie złapała zawodowego mordercę za ramię, uniemożliwiając oddanie trzeciego, decydującego strzału. Cud uratowania życiaświętemu Janowi Pawłowi II, sprawił, że mógł on dalej wnosić wiele do Kościoła. Jak każdy chory człowiek stosował dietę i rózne formy leczenia serca oraz innych narządów. Jako staruszek cierpiał też na chorobę Parkinsona. Papięż uważał , że ludzie chorzy są solą tej ziemi.Biografia
Modlitwa do świętego Jana Pawła II o uzdrowienie z wysokiego cholesterolu i chorób serca
Janie Pawle II nasz święty orędowniku,Wspomożycielu w trudnych sprawachTy, który swoim życiem świadczyłeświelką miłość do Boga i ludziProwadząc nas drogą Jezusa i Maryiw umiłowaniu obojga, pragnąc pomagać innym.Przez miłość i wielkie cierpienie ofiarowane za bliźnich,co dzień zbliżałeś się do świętości.Pragnę prosić Cię o wstawiennictwo w uleczeniu mnie z wysokiego cholesterolu i ochronę przed chorobą sercaWierząc, że przez Twoją wiarę,modlitwę i miłość pomożesz zanieść ją do BogaZ ufnością w miłosierdzie Boże i moc Twej papieskiej modlitwy.Pragnę przez Jezusa i MaryjeZa Twoim przykładem zbliżać się do Boga.
Ojcze nasz...Zdrowaś Maryjo...Chwała ojcu...