Jak podaje Lidl w swoim komunikacie w Polsce, ostatnio przeprowadzone badania wskazują, że szacunkowo wyrzucamy ok. 9 mln ton żywności rocznie. Oznacza to, że na każdą osobę przypada 247 kg żywności, która ulega zmarnowaniu. Zwłaszcza po świętach zostaje nam wiele niezjedzonego jedzenia, z którym nie wiemy co zrobić.
Jak nie marnować jedzenia? Co zrobić ze świątecznymi resztkami?
Przede wszystkim sprawdź co możesz zamrozić. To idealny sposób na przechowywanie żywności, do której będziemy mogli wrócić za jakiś czas. Mrozić możemy między innymi wędliny, bigos, pierogi, a także niektóre rodzaje ciast, jak na przykład makowiec.
Sprawdź również: Przesądy na Nowy Rok i Sylwestra. Przestrzegaj tych zasad, a będziesz szczęśliwy i bogaty
Wykorzystaj jedzenie w innych potrawach. Pieczony boczek i schab idealnie sprawdzą się w sosie z warzywami i ziemniakami. Taka potrawa będzie idealna na żołądek po ciężkostrawnych posiłkach świątecznych, a przy okazji wykorzystamy resztki. Łososia możemy przyrządzić z makaronem, wystarczy do tego serek topiony i podsmażona cebulka i pyszne danie gotowe.
Przede wszystkim jednak planuj zakupy wcześniej. Oto zasady niemarnowania żywności:
- Jak podpowiadają Banki Żywności planowanie to podstawa – każde zakupy poprzedzaj przeglądem lodówki i spiżarni oraz listą zakupów.
- Wdrażaj swój plan – w sklepie trzymaj się listy zakupów.
- Sięgając po produkty w sklepie, zwróć uwagę na daty ważności.
- Dobrze przechowuj żywność. Większe ilości przygotowanych potraw możesz podzielić na mniejsze porcje i zamrozić.
- Gotuj kreatywnie – tutaj z pomocą przychodzi Lidl, który proponuje niezliczone ilości przepisów i wskazówek.