Powinnaś wiedzieć, że sól przyczynia się do powstania nadciśnienia krwi i osłabia pracę serca oraz nerek! Dodatkowo odkłada wodę w organizmie, przez co szybciej tyjemy. Mimo to, nadużywamy sól, stosując ją do praktycznie każdej potrawy zarówno gotowanej, jak i do kanapek czy sałatek. Przeciętny Polak przyjmuje około 15 g soli dziennie. To zdecydowanie ZA DUŻO! W codziennej, dobrze zbilansowanej diecie powinno się jej pojawić jedynie około 5 gram (płaska łyżeczka). Nie zapominaj, że sól jest ukryta w wielu produktach, które spożywasz codziennie: pieczywo, wędliny, konserwy, sery. Dlatego tym bardziej zachęcamy, abyś nie sięgała po nią w czystej postaci. Zastąp ją ziołami. W lato sięgaj po świeże zioła, zimą zastąp je suszonymi. Są zdrowe, aromatyczne i bogate w cenne składniki odżywcze. Jeśli będziesz ich używać zamiast soli automatycznie zaczniesz poprawiać swój stan zdrowia zamiast go pogarszać. Do praktycznie każdego dania, a głównie makaronów, zup i kanapek polecamy bazylię. Do dań rybnych użyj kolendry bądź pieprzu cytrynowego. Nie zapominaj o tymianku, który jest idealny do owoców morza. Zmień swoje nawyki żywieniowe już dziś!
Zobacz też: Poznaj właściwości makaronu pełnoziarnistego - jest zdrowy, pyszny i DIETETYCZNY!
Przeczytaj też: Herbata z truskawek. Zrób ją sama!