sól

i

Autor: Barbara Helgason

Nie używaj soli - to biała śmierć! Przeczytaj, czym ją możesz zastąpić

2015-07-20 12:00

Sól jest podstawowym składnikiem podczas przyprawiania każdej potrawy. Dzięki niej łatwiej uzyskasz wyrazisty smak. Nie jest jednak zdrowa, wręcz przeciwnie! Dlatego powinnaś zacząć jej unikać. Nie przejmuj się. Zastąpisz ją innymi ziołowymi przyprawami. Dzięki temu twój posiłek będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Powinnaś wiedzieć, że sól przyczynia się do powstania nadciśnienia krwi i osłabia pracę serca oraz nerek! Dodatkowo odkłada wodę w organizmie, przez co szybciej tyjemy. Mimo to, nadużywamy sól, stosując ją do praktycznie każdej potrawy zarówno gotowanej, jak i do kanapek czy sałatek. Przeciętny Polak przyjmuje około 15 g soli dziennie. To zdecydowanie ZA DUŻO! W codziennej, dobrze zbilansowanej diecie powinno się jej pojawić jedynie około 5 gram (płaska łyżeczka). Nie zapominaj, że sól jest ukryta w wielu produktach, które spożywasz codziennie: pieczywo, wędliny, konserwy, sery. Dlatego tym bardziej zachęcamy, abyś nie sięgała po nią w czystej postaci. Zastąp ją ziołami. W lato sięgaj po świeże zioła, zimą zastąp je suszonymi. Są zdrowe, aromatyczne i bogate w cenne składniki odżywcze. Jeśli będziesz ich używać zamiast soli automatycznie zaczniesz poprawiać swój stan zdrowia zamiast go pogarszać. Do praktycznie każdego dania, a głównie makaronów, zup i kanapek polecamy bazylię. Do dań rybnych użyj kolendry bądź pieprzu cytrynowego. Nie zapominaj o tymianku, który jest idealny do owoców morza. Zmień swoje nawyki żywieniowe już dziś!

Zobacz też: Poznaj właściwości makaronu pełnoziarnistego - jest zdrowy, pyszny i DIETETYCZNY!

Przeczytaj też: Herbata z truskawek. Zrób ją sama!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki