Ta mąka może powodować bolesne dolegliwości. GIS wydał komunikat
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące mąki firmy Melvit S.A. Chodzi i nieprawidłowe oznaczenie alergenów na etykiecie i brak adnotacji dotyczącej białka soi w mące z ciecierzycy. Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu – brzmi zalecenie GIS-u. Po zbadaniu składu mąki okazało się, że nie jest ona odpowiedni oznaczona. Spożycie tej mąki przez osoby z alergią na soję może skończyć się nudnościami, utratą apetytu, a nawet biegunką.
- Oto szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Mąka z cieciorki, Melvit, 1 kg
- Numer partii: 240206/106
- Data minimalnej trwałości: 05.02.2025
- Producent: MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa
- Zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki
Firma Melvit S.A. podjęła działania związane z wycofaniem partii produktu ze sprzedaży.
Alergia na soję - na co uważać?
Soja uważana jest za jeden z najsilniejszych alergenów. Do najczęstszych objawów należą nudności, wymioty, zaczerwienienie okolicy ust, warg i języka. W skrajnych przypadkach spożycie soi może zagrażać życiu. Osoby mające alergię na soję nie powinny spożywać jej w żadnej postaci. Najczęściej występuje on w śmietanie, mące, mleku sojowym oraz tofu. Uczula również białko sojowe i na nie również należy uważać.