Mąka

i

Autor: Shutterstock

Ważny komunikat

Niebezpieczna mąka w polskich sklepach. Lepiej nie robić z niej szarlotki. Nudności, wymioty, a także biegunki,

2024-05-24 19:31

Spożywanie tej mąki może dla niektórych osób skończyć się poważnymi dolegliwościami bólowymi. Główny Inspektorat Sanitarny wydał właśnie oświadczenie. Tej mąki nie powinny jeść osobami z alergią na soję. Na opakowaniu nie podano informacji o alergenach. Spożycie takiej mąki przez osoby uczulone może skończyć się nudnościami, wymiotami, a nawet ostrą biegunką.

Ta mąka może powodować bolesne dolegliwości. GIS wydał komunikat

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące mąki firmy Melvit S.A. Chodzi i nieprawidłowe oznaczenie alergenów na etykiecie i brak adnotacji dotyczącej białka soi w mące z ciecierzycy.  Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu  – brzmi zalecenie GIS-u. Po zbadaniu składu mąki okazało się, że nie jest ona odpowiedni oznaczona. Spożycie tej mąki przez osoby z alergią na soję może skończyć się nudnościami, utratą apetytu, a nawet biegunką. 

  • Oto szczegóły dotyczące produktu:
  • Produkt: Mąka z cieciorki, Melvit, 1 kg
  • Numer partii: 240206/106
  • Data minimalnej trwałości: 05.02.2025
  • Producent: MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa
  • Zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki

Firma  Melvit S.A. podjęła działania związane z wycofaniem partii produktu ze sprzedaży.

Alergia na soję - na co uważać?

Soja uważana jest za jeden z najsilniejszych alergenów. Do najczęstszych objawów należą nudności, wymioty,  zaczerwienienie okolicy ust, warg i języka. W skrajnych przypadkach spożycie soi może zagrażać życiu. Osoby mające alergię na soję nie powinny spożywać jej w żadnej postaci. Najczęściej występuje on w śmietanie, mące, mleku sojowym oraz tofu. Uczula również białko sojowe i na nie również należy uważać. 

Tańczące z promocjami 23.05.2024

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają