"Śpiący kurczak" na TikToku groźny dla zdrowia
Na TikToku co jakiś czas pojawiają się nowe wyzwania, których chętnie podejmują się użytkownicy w każdym wieku. Jedne bywają wyjątkowo niebezpieczne i mogą wywołać poważny uszczerbek na zdrowiu. Inne z kolei bywają zabawne i stanowią dobrą rozrywkę dla obserwatorów. Teraz ponownie pojawił się niebezpieczny trend na TikToku nazwany przez użytkowników "śpiącym kurczakiem" (ang. "sleepy chicken"). Na czym polega trend "śpiący kurczak"? Przepis na "śpiącego kurczaka" można zobaczyć na setkach filmików na TikToku. Filety z piersi kurczaka zalewane są syropem na kaszel, który w składzie ma pochodne morfiny i paracetamol, a następnie smażone na patelni. W efekcie uzyskujemy niebieskiego kurczaka. Popularność tej potrawy wywołała zdecydowaną reakcję lekarzy, którzy wystosowali apel wyjaśniający, jak groźny dla zdrowia jest "śpiący kurczak" z TikTok.
Lekarze ostrzegają przed wyzwaniem na TikToku
Amerykańska Agencja Żywności i Leków wydała oświadczenie, w którym ostrzega, że już samo jej przyrządzenie "śpiącego kurczaka" może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Podczas smażenia opary syropu na kaszel mogą uszkodzić płuca, co w konsekwencji może nawet zabić. - Podgrzewanie leku może sprawić, że będzie on znacznie bardziej skoncentrowany, może również zmieniać jego właściwości na inne sposoby. Nawet jeśli nie jesz kurczaka, wdychanie oparów leku podczas gotowania może spowodować, że wysokie stężenie substancji dostanie się do twojego organizmu. To może nawet uszkodzić płuca - zaznaczają lekarze i apelują, aby nie podejmować tego wyzwania na TikToku.