Sowa to autorytet kucharski. Ma swoje programy telewizyjne, udziela się w rozgłośniach radiowych. To też autor wielu książek kucharskich. Jest szefem kuchni i właścicielem restauracji Sowa & Przyjaciele w Warszawie.
A od września ten kulinarny autorytet na łamach "Super Expressu" udowadnia, że niedzielny obiad może być wystawny za rozsądne pieniądze. Koszt produktów na niedzielne obiady dla czteroosobowej rodziny nie przekracza 30 zł. I co najważniejsze, nie trzeba być wielkim kucharzem, by gotować jak Robert Sowa.
Patrz też: Szef kuchni Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 27zł
Zupa kalafiorowa
Sposób przygotowania
Mięso uprzednio zamarynować w przyprawie do indyka, obsmażyć z cebulą, dodać wraz z kalafiorem, pomidorami i przyprawami do gotującego się rosołu. Na końcu dodać serki topione i doprawić zupę do smaku.
SKŁADNIKI dla 4 osób l 200 g pokrojonej w paski piersi z indyka
- 2 łyżki Przyprawy do indyka Prymat
- 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli
- 1 litr Rosołu z kury Kucharek
- 1/2 główki podzielonego na różyczki kalafiora
- 1 łyżka pokrojonych w paski suszonych pomidorów
- 80 g kremowego serka topionego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżki lubczyku
- sól czosnkowa, pieprz biały mielony do smaku
Potrawka z kurczaka ze smażoną papryką
Sposób przygotowania
1. Udka z kurczaka natrzeć przyprawą kebab-gyros połączoną z olejem.
2. Usmażyć na złoty kolor.
3. Dodać cebulę i czosnek, zalać rosołem, dusić do miękkości ok. 40 minut.
4. Następnie dodać pokrojoną w dużą kostkę czerwoną paprykę i całość doprawić do smaku.
5. Podawać z jogurtem i posiekaną natką.
SKŁADNIKI dla 4 osób
- 1 kg udek z kurczaka
-2 pokrojone w grubą kostkę cebule
-4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
-3 łyżki przyprawy kebab-gyros
-4 łyżki oleju rzepakowego
-500 ml Rosołu z kury Kucharek
-1 pęczek natki pietruszki
-4 łyżki gęstego jogurtu
-6 plastrów czerwonej papryki