ZUPA na wędzonych żeberkach z cieciorką, ziarnami jęczmienia i pszenicy 50 min, 7 zł
SKŁADNIKI dla 4 osób
1,5 l bulionu drobiowego
500 g wędzonych żeberek
3 łyżki oleju rzepakowego
2 pokrojone w kostkę słodkie cebule
100 g obranych i pokrojonych w plastry pieczarek
50 g cieciorki
50 g ziaren jęczmienia
50 g ziaren pszenicy
4 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
2 pokrojone w plastry łodygi selera naciowego
100 ml śmietany kremówki 36 proc.
sól morska, czarny grubo mielony pieprz, liść laurowy, tymianek
Sposób przygotowania
W dużym rondlu zagotować bulion, dodać wędzone żeberka, przyprawy, podsmażoną na oleju cebulę, pieczarki, cieciorkę, ziarna jęczmienia i pszenicy, całość gotować przez około godzinę. Pod koniec gotowania wyjąć żeberka, dodać ziemniaki i seler. Żeberka obrać z mięsa, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Pod koniec gotowania zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku. Tak przygotowana zupa smakuje wybornie z polskim żytnim chlebem.
KLOPSIKI nadziewane serem feta podawane z salsą pomidorową 40 min, 20 zł
SKŁADNIKI dla 4 osób
300 g udźca cielęcego
300 g schabu karkowego
100 g sera feta
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
oliwa do smażenia
przyprawa do mięsa mielonego
sól czosnkowa
pieprz czarny mielony
3 pokrojone w kostkę dymki wraz ze szczypiorem
1 łyżka natki pietruszki
200 g pomidorów bez skóry
1 łyżeczka bazylii
1 łyżka pestek słonecznika
Sposób przygotowania
Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zemleć. Dodać jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, natkę pietruszki oraz uprzednio zeszkloną i wystudzoną dymkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na równe porcje i formować z niego małe placki, na których należy ułożyć pokrojony w kostkę ser feta. Całość zawinąć, formując klopsiki. Podsmażyć na złoty kolor, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 150°C. Pomidory zmiksować, dodać 2 dymki wraz ze szczypiorem i pestki słonecznika. Doprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem. Tak przygotowane klopsiki podawać z sosem pomidorowym aromatyzowanym bazylią.