Zapiekana polędwica wieprzowa w kruszonce z majerankiem podana na aromatycznej soczewicy
SKŁADNIKI dla 4 osób - (90min, 23zł)
4 oczyszczone polędwiczki wieprzowe
1/2 szklanki oliwy z oliwek
marynata do mięs pikantna Prymat. Pikantna kruszonka:
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku
1 łyżka musztardy dijon
bułka tarta pikantna Prymat.
Soczewica: 1 puszka (420 g) soczewicy
4 cebule szalotki
3 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
papryka ostra
grubo mielony czarny pieprz,
sól czosnkowa,
majeranek
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g pokrojonego w kostkę chudego bekonu
1 szklanka pomidorów concasse lub pelati
kilka gałązek tymianku do dekoracji.
Zobacz: Szef kuchni Robert Sowa radzi: Niedzielny obiad za 30 zł
Sposób przygotowania
Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę wieprzową zamarynować w oliwie z oliwek zmiksowanej z pikantną marynatą do mięs. Masło (w temp. pokojowej) dokładnie wymieszać z musztardą i majerankiem, a następnie dodawać bułkę tartą, aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć bekon, cebulę, czosnek i gałązkę rozmarynu. Następnie dodać odcedzoną soczewicę. Całość poddusić, dodać pomidory, wymieszać i doprawić do smaku. Marynowane polędwiczki obsmażyć na patelni, następnie umieścić na nich pikantną kruszonkę i piec 10 minut w temperaturze 180°C. Tak przygotowaną polędwicę pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznej soczewicy z pomidorami i ziołami. Przed podaniem udekorować świeżym tymiankiem.
Krem z pomidorów z serem pleśniowym
SKŁADNIKI dla 4 osób - (30 min, 7 zł)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 szalotkil 2 rozgniecione ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skóry
3 gałązki świeżego tymianku
1 litr bulionu warzywnego
100 g sera pleśniowego
100 ml śmietany kremówki 36 proc.
2 łyżki prażonych pestek dyni
sól, świeżo mielony czarny pieprz Prymat
cukier do smaku.
Sposób przygotowania
Pokrojoną w kostkę szalotkę zeszklić na gorącym oleju, dodać czosnek, pomidory i tymianek, chwilę podsmażyć, dodać bulion i gotować 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodać część pokruszonego sera pleśniowego (część pozostawiając do dekoracji) i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę zmiksować, pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Przed podaniem krem ze świeżych pomidorów posypać pozostałym serem i prażonymi pestkami dyni.