Sowa, kulinarny ekspert i autor wielu książek kucharskich, proponuje naszym Czytelnikom przepisy na wystawne, ale niezbyt kosztowne obiady, bo żeby smacznie zjeść, wcale nie musimy wydawać fortuny. Koszt produktów na niedzielne obiady dla czteroosobowej rodziny nie przekracza 30 zł.
ZUPA KREM z cukinii z białą czekoladą
Składniki dla 4 osób: - 300 g cukinii - 50 g cebuli - 250 ml bulionu drobiowego - 50 g masła - 100 g śmietany - 150 g mlecznej białej czekolady - prażone płatki migdałów do dekoracji - sól - pieprz czarny mielony do smaku
Zobacz też: Niedzielny obiad za 26 zł - Robert Sowa poleca jak go zrobić!
Sposób przygotowania
W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię i cebulę, dusić do miękkości. Dodać bulion i gotować ok. 10 minut. Następnie zupę zmiksować, dodać śmietanę i białą czekoladę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Zupę podawać w bulionówkach udekorowaną prażonymi migdałami i listkami mięty.
SZNYCEL wiedeński z sałatką ziemniaczaną
Składniki dla 4 osób - 600 g szynki cielęcej - 2 jajka - 100 g masła - 1/2 szklanki oleju - mąka - bułka tarta do panierowania - sól - pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka ziemniaczana: - 200 g ugotowanych, ostudzonych i pokrojonych w plastry ziemniaków - 50 g pokrojonego w paski usmażonego boczku - 4 łyżki sosu vinaigrette - 1 dymka posiekana wraz ze szczypiorkiem - sól - pieprz do smaku - 1 łyżka prażonych pestek słonecznika - 1 łyżka musztardy Dijon - 1/2 szklanki ciepłego bulionu Kucharek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, a następnie pokroić je w poprzek włókien na plastry centymetrowej grubości. Mięso ułożyć na plastikowej folii, przykryć folią również od góry i rozbijać, tworząc duży sznycel o grubości ok. 3 mm. Sznycle oprószyć z obu stron solą i pieprzem, obtoczyć w mące, maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i masło, sznycle smażyć początkowo na dużym ogniu z obu stron, a po zrumienieniu zmniejszyć ogień i smażyć je do osiągnięcia złotobrązowego koloru. Po usmażeniu kotlety osączyć z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem, podawać z ćwiartką cytryny i sałatką ziemniaczaną.