=ryby, olej i oliwa z oliwek, czosnek, pieczywo razowe, graham, warzywa i owoce, orzechy, chudy drób, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), mleko, produkty mleczne o małej zawartości tłuszczu.
Tego się wystrzegaj:
=tłuste mięsa i wędliny, kiełbasy, salami, podroby, jajka (można zjeść tylko 2 w tygodniu), sery żółte pełnotłuste, pleśniowe, pełnotłuste mleko, masło, pasztety, słodycze, słone przekąski, fast foody.
Gimnastyka dla serca
= Jednym z podstawowych elementów prawidłowego stylu życia obok diety jest aktywność fizyczna. Uprawianie sportów wzmacnia serce i poprawia krążenie krwi. Organizm staje się bardziej wytrzymały, a ciało sprawniejsze. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko chorób układu krążenia. Ważne, by wybrać taką formę aktywności fizycznej, która będzie bezpieczna dla serca.
Popularne i bezpieczne formy aktywności fizycznej to m.in.:
* Marsze i spacery - 3 godziny marszu tygodniowo
w umiarkowanym tempie redukuje ryzyko zawału serca i udaru mózgu, zapobiega sztywnieniu i zrastaniu naczyń krwionośnych, zwiększa poziom dobrego cholesterolu oraz pobudza krążenie.
* Bieganie - pomaga obniżyć ciśnienie, a to z kolei zmniejsza ryzyko zachorowań na zawał serca, miażdżycę, udar mózgu, chorobę wieńcową.
* Jazda na rowerze - obniża poziom złego cholesterolu, zmusza serce do wzmożonego wysiłku, a tym samym wpływa pozytywnie na cały organizm. Jazda na rowerze ma także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie żył.
* Pływanie - regularne treningi w wodzie zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, a u osób zmagających się z nadciśnieniem obniżają skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi.
Uwaga!
Zanim zaczniemy trenować, skonsultujmy się z lekarzem kardiologiem, który poleci wykonanie kilku badań. Jeśli wszystko będzie dobrze, możemy rozpocząć treningi.