Grejpfrut jest cytrusem, który ma wiele odmian. W sklepach możemy dostać grejpfruta czerwonego, białego, ale też zielonego. Różnią się one stopniem gorzkości i kwaśności. Cytrus ten jest bogaty w enzymy, które spalają tłuszcz. Zawiera przy dużo wody, ale mało sodu. Te trzy cechy sprawiają, że owoc ten w znacznym stopniu zwiększa twój metabolizm. Dodatkowo zapobiega artretyzmowi i działa antyseptycznie. Jest to zasługa kwasu salicylowego, który niszczy nieorganiczny wapń odkładający się w chrząstce stawowej. Czerwone grejpfruty zawierają likopen, który zapobiega nowotworom. Oprócz tego zawarty w owocu antyoksydant o nazwie naringenina, pomaga naprawić uszkodzone DNA w komórkach dotkniętych rakiem prostaty. Grejpfruty mają korzystny wpływ na serce – obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, przeciwdziałają miażdżycy. Wspierają naszą odporności i pomagają zwalczać wszelkie infekcje organizmu - są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu.
Zobacz: Boli cię gardło? Jedz te przepyszne pianki i żelki!
Przeczytaj też: Kilka ciekawych zastosowań CYTRYNY, o których nigdy nie słyszałaś