PRZEPISY NA WIELKANOC: Łódeczki z jajek

2012-03-27 4:00

Jajka w symbolice wielkanocnej oznaczają nowe życie. Dlatego właśnie w postaci barwnych pisanek wkładamy je do koszyczka, by po poświęceniu podzielić się nimi z bliskimi. Jajka serwujemy także jako potrawę podczas uroczystego świątecznego śniadania. Oto w jaki sposób można je przygotować.

Składniki:

8 jaj ugotowanych na twardo

2 cykorie

8 oliwek

łyżka posiekanego szczypiorku

4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół. Listki cykorii umyć, osuszyć, posmarować cienko majonezem. Na każdym listku położyć połówkę jajka. Na żółtku położyć kleks majonezu, pół oliwki, posypać szczypiorkiem.

Rada:

Aby nie dopuścić do pękania jajek podczas gotowania, nakłuwamy jajko z szerszego końca ostrą szpilką, a następnie wkładamy do wody i wolno podgrzewamy.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki