Z depresją zmagają się osoby w różnym wieku i o różnym statusie społecznym. Bardziej podatne na nią są zwłaszcza kobiety. Okazuje się, że dbając o swój organizm w odpowiedni sposób możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia u nas depresji. Doktor David Johnson z Eastern Virginia Medical School udowodnił, że gluten zawarty w wielu produktach spożywczych sprzyja depresji i złemu nastrojowi. Czy zatem jest gluten? To rodzaj białka, którego źródłem są pszenica, żyto, orkisz i jęczmień. Wiele z nas ma nawet na niego alergię. Oznacza to, że nie jest on trawiony przez żołądek. Podobno powoduje on zmiany we florze bakteryjnej układu pokarmowego, a w konsekwencji niektórzy z nas mogą odczuwać gorszy nastrój. W końcu nie od dziś wiadomo,że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, a żołądek i jelita to nasz "drugi mózg". Zatem jeśli chcesz uniknąć depresji wyklucz ze swojej diety produkty zawierające gluten.
Zobacz: Depresja u dzieci i młodzieży – jak ją rozpoznać?
Przeczytaj też: Cierpisz na BEZSENNOŚĆ? Wypróbuj tego, a problem zniknie!