Badania, zlecone i częściowo finansowane przez przemysł mleczarski, przeprowadzone zostały przez naukowców z American College of Sports Medicine oraz University of Connecticut. Zbadano grupę sportowców - biegaczy, którzy po umiarkowanie intensywnym biegu pili dwie szklanki odtłuszczonego czekoladowego mleka zamiast napoju energetycznego dla sportowców.
Okazało się, że zawarte w odtłuszczonym mleku czekoladowym, białka i węglowodany działają na mięśnie znacznie lepiej niż same węglowodany, które występują w napojach energetycznych.
Potwierdzili to także naukowcy z Uniwersytetu w Arkansas (USA). Zbadali mięśnie sportowców, którzy pili mleko. Według ich spostrzeżeń mięśnie szybciej regenerowały się po wypiciu odtłuszczonego mleka czekoladowego, niż po wypiciu napoju energetycznego. Mięśnie biegaczy pijących mleko miały także mniej uszkodzeń.
Picie odtłuszczonego mleka czekoladowego przynosi więcej korzyści
Ważne jest też, aby przygotowywać mięśnie do kolejnych ćwiczeń. Dlatego przeprowadzono podobny eksperyment na rowerzystach. Ci, którzy pili odtłuszczone mleko czekoladowe osiągali lepsze wyniki od tych, którzy w czasie odpoczynku pili węglowodanowe napoje energetyczne.
Odtłuszczone mleko czekoladowe zawiera odpowiednią dla naszego organizmu ilość białek i węglowodanów - jedna szklanka to 16 proc. dziennego zapotrzebowania, aby odbudować i utrzymywać w dobrej formie nasze mięśnie.