Zioła możemy wykorzystywać na wiele sposobów:
* Napar- jest jedną z najczęściej stosowanych form wyciągów z ziół. Po rozdrobnieniu odpowiedniej ilości suszonych ziół, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. Napary można także podgrzewać, ale nie gotować. Napary z ziół powinny być spożyte w dniu przyrządzenia.
* Odwar z twardych części roślin, jak korzenie, kora, nasiona. Odpowiednią ilość surowca po uprzednim rozdrobnieniu zalewamy wodą i podgrzewamy aż do wrzenia, a następnie gotujemy przez kilka (3-5) minut. W przypadku roślin zawierających trudno rozpuszczalne substancje czas gotowania należy wydłużyć. Odstawiamy odwar na ok. 10 minut i po przecedzeniu możemy pić.
* Syropy - to wyciągi z suszonych lub świeżych ziół gotowanych w roztworze cukru aż do zgęstnienia. Rozdrobnione zioła zalewa się letnią wodą i gotuje na wolnym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaje się miód lub cukier (zazwyczaj 2-4 łyżki na 2 1/2 l odwaru). Całość podgrzewa się, nie doprowadzając do wrzenia, aż zgęstnieje. Po przestudzeniu syrop należy zlać do ciemnych butelek i przechowywać w lodówce.
* Nalewki - robi się z ziół suszonych, rzadziej świeżych. Zioła (powinny zajmować maksymalnie 1/3 objętości gąsiora lub dużego słoja) należy zalać spirytusem lub wódką i pozostawić do naciągnięcia.
* Maść - przygotowuje się rozcierając zioła albo sporządzając z nich odwar, następnie miesza je się z tłuszczem np. z olejem roślinnym i gotuje do odparowania.
Przeczytaj też: Awokado na piękne i mocne włosy
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj