Sezon ogórkowy w pełni, dlatego nie dziwi wysyp przepisów na kiszone ogórki. Jednym z popularnych ostatnio sposób jest przygotowanie ogórków w butelkach po mleku lub wodzie mineralnej. Mimo, że trik, który zdecydowanie ułatwia przygotowywanie kiszonek to taka metoda nie służy naszemu zdrowiu.
Ogórki kiszone w butelce. Ten przepis zrujnuje zdrowie
Ogórki kiszone w butelce to jeden z najmodniejszych przepisów ostatnich miesięcy. Jednak nie zawsze to, co modne, dobrze nam służy. Choć na pierwszy rzut oka wszystko wydaje się w porządku. Ogórki smakują dobrze a przy okazji dajemy drugie życia plastikowym butelkom. Jednak właściwości takich kiszonek pozostawiają wiele do życzenia. Wprawdzie w plastikowych butelkach typu PET sprzedaje się napoje i są one zatwierdzone do użycia w kontakcie z żywnością, to niestety są jednorazowe. Już wystawienie takiej butelki na słońce, czy ogrzewanie jej podczas mycia gorącą wodą może sprawić, że uaktywnią się szkodliwe związki chemiczne np. bisfenol A, który ma negatywny wpływ na nasz układ hormonalny. Kolejnym powodem, dla którego nie powinniśmy korzystać z takiej metody kiszenia ogórków są bakterie. Według naukowców wystarczy jedno otwarcie butelki, by do środka dostały się bakterie, które pozostaną w niej na zawsze. Nie da jej się także dokładnie umyć. Warto dodać, że w takich butelkach nie wolno nie tylko kisić ogórków, ale w ogóle używać ich ponownie. Zamiast dbać o zdrowie faszerujemy się groźnym dla naszego organizmu chemicznym koktajlem oraz bakteriami.
NIE PRZEGAP: 3 sposoby na kapustę. Poznasz i migiem pobiegniesz do warzywniaka
Co zamiast kiszenia ogórków w butelce? Najzdrowszy sposób
Zapach kiszonych ogórków unosi się w wielu polskich domach każdego lata. Uwielbiamy kiszonki, które są nie tylko smaczne ale i zdrowe. Dodatkowo, ich przygotowanie nie jest wcale trudne i wystarczy odrobina chęci, by zimą cieszyć się ich smakiem. Kiszone ogórki zawierają witaminę K. Są również bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz minerały, takie jak cynk, magnez, miedź, mangan, potas, sód, fluor, fosfor i naturalne przeciwutleniacze. Ogórki kiszone to także naturalny probiotyk, który jest dużym wsparciem dla organizmu podczas zażywania antybiotyków. Bakteriocyny, które powstające w procesie fermentacji sprawiają, że jedzenie kiszonych ogórków pomaga także walce z grzybicami. Te kiszonki mają mnóstwo wspaniałych właściwości pod warunkiem, że wykorzystamy właściwy sposób ich przygotowania. Najzdrowszy to taki, w którym umieścimy warzywa w wyparzonych słoikach lub w ceramicznej kamionce.