Buraczana sałatka z marchwią i pomarańczami

i

Autor: Shutterstock

Optymalna dieta, gdy brakuje nam ruchu i słońca

2020-04-30 8:39

Kuchnie wielu osób w czasie epidemii zamieniły się w laboratoria smaków. Choć gorączka kulinarnych rewolucji trwa, niekoniecznie wszystkie kulinarne eksperymenty są dobre dla naszego zdrowia.

Każdy z nas ma swój rytm dobowy, w czasie izolacji jest on jednak kompletnie zaburzony. Niektórzy jedzą więcej, inni wręcz uprawiają głodówki, bo stracili apetyt. Bez wychodzenia z domu cierpi cały nasz organizm: nie dostarczamy sobie świeżego powietrza tak jak kiedyś, nasz ruch ogranicza się do minimum, nasze włosy, paznokcie i skóra też nie mają lekko. Choć brzmi to brutalnie – trzeba wziąć się w garść i zadbać na tyle, o ile jest to możliwe, o sprawny organizm.

Optymalna dieta nie zakłada objadania się. Izolacja to idealny czas na eksperymenty w kuchni i wypróbowanie tych warzyw, do których wcześniej podchodziliśmy z rezerwą. Warto jeść różnorodnie, a do gotowania podejść z pasją. Podczas kwarantanny nie jedzmy codziennie tego samego, a urozmaicajmy dietę. Warto przyjrzeć się bliżej nie tylko samym warzywom. Godna uwagi jest również dieta z niskim indeksem glikemicznym. To właśnie cukry czy żywność przetworzona potrafią być zdradliwe, gdy brakuje nam ruchu. Nie zapominajmy również o piciu wody. Ważnym elementem pandemicznej diety są też suplementy. Warto więc uzupełnić zapasy witaminy D, która potrafi zastąpić nam słońce.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki