Składniki odżywcze zawarte w jedzeniu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Okazuje się jednak, że wiele z nich zostaje utraconych przy nieodpowiednim łączeniu niektórych produktów! Możemy przez to cierpieć na niedobory witamin i składników mineralnych.
Sprawdź, których produktów nie należy ze sobą łączyć.
Nie łącz tych produktów spożywczych
Mocna herbata z ciastem drożdżowym
Ciasto drożdżowe jest źródłem cennej witaminy B1. Niestety, popijane mocną herbatą nie dostarcza witamin do organizmu! Wszystko przez garbniki, które odpowiadają za gorzki smak herbaty i są odpowiedzialne za ograniczenie wchłaniania białek oraz witamin przez błonę śluzową przewodu pokarmowego.
Herbata z cytryną
Herbata ma wiele cennych właściwości, takich jak: działanie antyrakowe czy zapobieganie udarom mózgu. Z kolei cytryna to bogate źródło witaminy C, wspomagającej naszą odporność. Nie należy jednak ich ze sobą łączyć. Zawarty w herbacie glin pod wpływem soku z cytryny zmienia się w łatwo przyswajalny cytrynian glinu. Jest on bardzo szkodliwy i może grozić chorobą Alzheimera!
Ogórek z innymi warzywami
Nie należy łączyć pomidora z ogórkiem. Powoduje to utlenienie zawartej w pomidorze witaminy C. Tak samo dzieje się przy połączeniu ogórka z cebulą, papryką, cykorią, natką pietruszki oraz zieloną sałatą. Warzywa tracą wtedy swoje cenne wartości.
Żelatyna z owocami
Niektóre owoce nie powinny być łączone z galaretkami na bazie żelatyny. Są to: kiwi, ananas, mango oraz papaja. Przez nie galaretka nie stężeje.
Grzyby i alkohol
Alkohol ścina białko zawarte w grzybach, przez co utrudnione zostaje ich strawienie. Takie połączenie może doprowadzić nawet do poważnych chorób układu pokarmowego. Przykładowo czernidłak pospolity zawiera dużo koryny, będącej silną toksyną, która uniemożliwia rozkład alkoholu w organizmie przez 2 dni.
Czerwone mięso z winem
Jedząc czerwone mięso, dostarczamy organizmowi mnóstwo cennego żelaza. Jednak garbniki zawarte w winie znacząco ograniczają jego wchłanianie.
Czosnek i drożdże
Nie próbuj wypiekać pieczywa czosnkowego. Niewielka ilość czosnku dodana do ciasta sprawi, że chleb nie wyrośnie.
Ryby z olejem
Niepowinno się łączyć ryb z olejami. Zawarte w rybach kwasy omega-3 pozbawiają wartości kwasy omega-6, które znajdziemy m. in. w oleju słonecznikowym.
Zobacz też: Jedzenie czekolady pomaga obniżyć ciśnienie krw?
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail