Węgrzy jako pierwsi w Europie odkryli, że papryka jest ogromnym źródłem witaminy C. Papryka czerwona zawiera jej 5 razy więcej niż cytryna. Zawiera też dużą ilość witaminy A, B i E. Możemy nią zdobić potrawy, gotować, jeść surową w sałatkach. Nie jest jednak tylko przyprawą. Uważana jest też za afrodyzjak, który można jeść, aby poprawić libido. Do kolejnych, niezbitych pozytywów należy fakt, iż papryka wzmacnia naszą odporność. Informacja ta jest bardzo istotna, gdyż to warzywo jest u nas dostępne przez cały rok. Warto je spożywać w chłodniejsze dni. Warto też ją mieć w swojej kuchni, ponieważ oprócz tego, że dla naszego zdrowia jest bezcenna, to dodatkowo jest tania. Zmniejsza apetyt oraz przyśpiesza spalanie tłuszczu. Warto pamiętać, że różni się właściwościami w zależności od koloru. Papryka czerwona zatroszczy się o twój wzrok i skórę, żółta jest źródłem witaminy E, natomiast zielona posiada w sobie kwas foliowy, co jest bardzo polecane kobietom planującym posiadanie dziecka.
Zobcz też: Jak szybko schudnąć na wiosnę? Oto proste rozwiązania!
Przeczytaj: Jak zachęcić dziecko do jedzenia? Oto przepisy na pyszne potrawy dla najmłodszych!