Pasztet na alergię, kasza na cukrzycę, jabłko na miażdżycę

2013-08-01 4:00

Rewolucyjna dieta przygotowana przez polskich naukowców niszczy nie tylko raka, ale chroni też przed innymi chorobami naszej cywilizacji. Dziś jej autorzy, Janusz (70 l.) i Barbara (60 l.) Piciowie, przedstawiają zalecenia dla alergików, cukrzyków i chorych na miażdżycę.

Alergikom pomogą pokarmy bezglutenowe, m.in. kasza jaglana, kukurydziana, gryczana, ryż ciemny. Cukier można zastąpić stewią (sproszkowaną słodką rośliną). Unikać należy glutaminianu sodu, kwasku cytrynowego, żółtych serów, tuńczyka, makreli, kapusty kiszonej.

Cukrzycy powinni ograniczyć tłuszcze zwierzęce na rzecz siemienia lnianego, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego. Błonnik w roślinach strączkowych, soczewicy, kaszach, warzywach obniża poziom glukozy we krwi. Owoce tylko do 300 g dziennie.

W diecie przeciwmiażdżycowej zaleca się: ryby słodkowodne dwa razy w tygodniu, nasiona strączkowe, 1 kg warzyw dziennie w sokach, sałatkach, surówkach, zupach. Należy ograniczyć cukier, białą mąkę, tłuszcz zwierzęcy. Obok podajemy przykładowe przepisy leczniczych potraw.

Dla alergika pasztet warzywny

1 szkl. ryżu, 2 szkl. nasion strączkowych ugotuj i zmiel. 2 marchewki, 2 pietruszki,

3 cebule, 1/2 łyżki kolendry i kminku, 2 łyżki majeranku,

3 ząbki czosnku uduś w małej ilości wody i zmiel. Wymieszaj. Piecz w natłuszczonej formie przez 1 godz. w temp. ok. 180 st. C. Wierzch pasztetu posmaruj 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Dla cukrzyka kasza jaglana

Ugotuj 1 szkl. kaszy jaglanej. Pokrój 2 pory, 1/2 główki kapusty białej. Na tarce zetrzyj 2 marchewki. Połącz warzywa z kaszą, dodaj 2 łyżki oleju z oliwek, pieprz, sos sojowy, estragon, mielony kminek. Całość wymieszaj i posyp po wierzchu natką pietruszki.

Na miażdżycę jabłko pieczone

Składniki: 4 jabłka, ugotowane 100 g ryżu, 7 łyżek żurawiny ze słoiczka, 2 łyżki miodu. Ściąć górne części jabłek, nożem wydrążyć gniazda. Na dno każdego wgłębienia wcisnąć trochę ryżu. Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec przez 25 min w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika polać łyżką miodu i piec jeszcze 5 min.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki