W tym miesiącu kończymy zbiory późnych (zimowych) odmian jabłoni i gruszy. Jeśli rano, po nocnym przymrozku, owoce są jeszcze zmarznięte, nie wolno ich zbierać – trzeba poczekać kilka godzin, aż odtają i dopiero wtedy je zebrać. Przemarznięte jabłka i gruszki nie nadają się do dłuższego przechowywania. Można za to robić z nich przetwory.
Owoce późnych odmian nie nadają się do spożycia bezpośrednio po zbiorze – muszą być przechowywane kilka tygodni. Do przechowywania przeznaczamy wyłącznie owoce zdrowe, bez oznak chorobowych i bez uszkodzeń. Przechowujemy je w skrzyniach, w pomieszczeniu, w którym jest niska temperatura. Pamiętajmy o przeglądaniu przechowywanych owoców i usuwaniu tych, na których pojawiła się pleśń.
Przeczytaj koniecznie: Politycy chcą zlikwidować ogródki działkowe
Z drzew należy zebrać tzw. mumie (zaschnięte owoce) i zniszczyć je, bowiem mogą być one siedliskiem chorób grzybowych. Niszczymy także liście z objawami chorób grzybowych – najlepiej je spalić, nie wolno używać ich do okrywania roślin w ogrodzie.
W drugiej połowie miesiąca sadzimy drzewa i krzewy owocowe. To najlepszy czas na tę czynność. Wybór materiału szkółkarskiego w centrach i sklepach ogrodniczych jest w tym okresie najbogatsza. Najlepiej do sadzenia zakupić drzewka szczepione na karłowych lub półkarłowych podkładkach – nie będą one tworzyć dużych koron, dzięki czemu będą zajmować mniej miejsca w ogrodzie i łatwiej będzie pielęgnować rośliny (na przykład przycinać, wykonywać opryski środkami ochrony roślin).
Przed sadzeniem drzewek i krzewów owocowych należy wykopać dołek takiej wielkości, aby swobodnie zmieściły się w nim korzenie rośliny. Korzenie zagłębiamy w dołku i obsypujemy ziemią, po czym ziemię wokół ugniatamy. Drzewka sadzimy 2–3 cm głębiej niż rosły w szkółce, na taką samą głębokość sadzimy krzewy malin, jeżyny bezkolcowej, borówki wysokiej (amerykańskiej), agrestu piennego. Natomiast krzewy porzeczek czarnych, porzeczek czerwonych, porzeczek białych oraz agrestu krzaczastego sadzimy 5–7 cm głębiej niż rosły w szkółce.
Należy pamiętać, aby miejsce szczepienia odmiany szlachetnej na podkładce znajdowało się zawsze powyżej poziomu gleby. Po posadzeniu nie zapomnijmy o podlaniu rośliny.
W październiku przygotowujemy sadzonki porzeczek, odcinając sekatorem odcinki pędów 20–25 cm długości. Od takich fragmentów odcinamy części wierzchołkowe (które nie są zdrewniałe) i umieszczamy w wilgotnym piasku w piwnicy w ten sposób, aby koniec powstały po odciętym wierzchołku był na górze. Sadzonki wysadzamy do gruntu w kwietniu następnego roku.
W drugiej połowie miesiąca przygotowujemy sadzonki winorośli: z młodych, ale zdrewniałych pędów odcinamy fragmenty 40 cm długości i podobnie, jak w przypadku porzeczki umieszczamy w wilgotnym piasku w piwnicy przechowując do kwietnia – wtedy sadzimy do gruntu.
Drzewa i krzewy owocowe w październiku zasilamy nawozami fosforowymi i potasowymi.
Czytaj więcej na
Październik w ogrodzie: Rośliny owocowe
Październik to najlepszy czas na sadzenie drzew i krzewów owocowych. W tym miesiącu kończymy zbiory późnych (zimowych) odmian jabłoni i gruszy. Z drzew należy zebrać tzw. mumie (zaschnięte owoce) i zniszczyć je, bowiem mogą być one siedliskiem chorób grzybowych. W drugiej połowie miesiąca sadzimy drzewa i krzewy owocowe. W październiku przygotowujemy też sadzonki porzeczek oraz winorośli.