Składniki:
1,5 kg wieprzowiny ze skórą
1 mała włoszczyzna
1 łyżeczka kminku
1 duża cebula
sól
pieprz
1 wysuszona skórka chleba razowego
1 piwo 0,33 l
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, ponacinać skórę w romby, nie uszkadzając warstwy tłuszczu. Natrzeć solą roztartą z pieprzem i kminkiem. Włożyć mięso do brytfanny skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piec bez przykrycia ok. pół godziny. Cebulę obrać, pokroić w ósemki, a obraną włoszczyznę - na kawałki długości 2 cm. Dodać do pieczeni warzywa ze skórką chleba. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 180°C, piec jeszcze ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Mięso obracać co pół godziny, polewać piwem i tworzącym się sosem. Po upieczeniu mięso pokroić w plastry, a sos przetrzeć przez sito razem z warzywami.
Pieczeń wołowa lub cielęca nabiera lepszego smaku, jeśli przed smażeniem lub duszeniem wymoczymy ją co najmniej przez godzinę w kwaśnym mleku lub maślance.