Piklowane warzywa to doskonały sposób na przechowanie ich na zimę. Wyciągnięte w listopadzie na stół przypomną o lecie i pozwolą utrzymać zdrową dietę nawet, kiedy świeże warzywa nie będą dostępne. Warto je przygotować, skoro sezon na robienie przetworów w pełni!
>>> Więcej przepisów na domowej roboty przysmaki
Zalewa: 1 ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 5 łyżek białego octu winnego 6 proc., niepełna szklanka wody, szczypta soli, szczypta cukru, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu kolorowego
Sposób przygotowania: Wodę zagotować z octem oraz zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, pokrojonym na 4 kawałki ząbkiem czosnku, cukrem i solą. Umyte warzywa ciasno ułożyć warstwami w wygotowanych słoikach, posypać gorczycą oraz wiórkami startego chrzanu. Wlać gorącą zalewę. Pasteryzować ok. 20 min.