Pikle z warzyw [PRZEPIS] - zalewa, jakie warzywa piklować

2013-07-18 13:40

Kolorowe pikle z warzywkoszt: 10 zł Składniki: 10 dag czerwonej papryki, 10 dag żółtej papryki, 10 dag małych ogórków, 10 dag patisonów, 10 dag różyczek kalafiora, 10 dag różyczek brokułu, 10 dag fasolki szparagowej, 10 dag małych cebulek, 10 dag marchewek, 10 dag minikolbek kukurydzy,  1/2 łyżeczki ziaren gorczycy białej

Piklowane warzywa to doskonały sposób na przechowanie ich na zimę. Wyciągnięte w listopadzie na stół przypomną o lecie i pozwolą utrzymać zdrową dietę nawet, kiedy świeże warzywa nie będą dostępne. Warto je przygotować, skoro sezon na robienie przetworów w pełni!

>>> Więcej przepisów na domowej roboty przysmaki

Zalewa: 1 ząbek czosnku, 3 cm korzenia chrzanu, 5 łyżek białego octu winnego 6 proc., niepełna szklanka wody, szczypta soli, szczypta cukru, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu kolorowego

Sposób przygotowania: Wodę zagotować z octem oraz zielem angielskim, pieprzem, liściem laurowym, pokrojonym na 4 kawałki ząbkiem czosnku, cukrem i solą. Umyte warzywa ciasno ułożyć warstwami w wygotowanych słoikach, posypać gorczycą oraz wiórkami startego chrzanu. Wlać gorącą zalewę. Pasteryzować ok. 20 min.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki