Pikle w zalewie to doskonały dodatek do obiadów. Można je przechowywać nawet kilka miesięcy, jeśli są dobrze pasteryzowane. Warto je zrobić, ponieważ sezon na świeże warzywa trwa. Powiemy, jak zrobić pyszne pikle w miodowej zalewie.
>>> Więcej przepisów na pyszne przetwory
Zalewa: 1 czubata łyżeczka gorczycy, 1 czubata łyżka soli, 1 czubata łyżeczka cukru, 2 szklanki octu białego winnego, 3 szklanki wody, 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i kroimy (prócz fasolki). Obrane marchewki na kawałki, cukinię i oczyszczone z ziaren papryki w plastry, kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystko razem wrzucamy do wrzątku i gotujemy 5 min. Robimy zalewę. Wszystkie jej składniki zagotowujemy. Odcedzone warzywa wkładamy do słoja i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 15 min.