Kolejne atuty tego warzywa to niezbędne dla układu kostnego wapń i fosfor, a także magnez, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca i układu nerwowego. W brokułach znajdziesz też: żelazo, potas, siarkę, selen (zapobiegający rakowi prostaty), a także witaminy A, B1, B2, PP. Bardzo ważny w brokułach jest też sulforafan, zabijający bakterie wrzodotwórcze i zapobiegający rozwojowi raka żołądka. Regularne spożywanie brokuł zmniejsza również ryzyko wystąpienia raka płuc u osób palących, a także wzmacnia układ odpornościowy. 100 gram tych warzyw to jedynie 30 kalorii, co oznacza, że powinny być one niezbędnym składnikiem naszych diet, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy. Aby jednak zachować wszystkie właściwości brokuł, należy je odpowiednio przygotować. Nie mogą być rozgotowane. Należy je gotować kilka minut, w lekko osolonej wodzie pod przykryciem. Powinny być jędrne i zachować zieloną barwę. Dla smaku można je podawać z bułką tartą – nie jest to jednak ich dietetyczna wersja.
Zobacz też: Papryka afrodyzjakiem poprawiającym libido
Przeczytaj: Tętnicze nadciśnienie płucne a ciąża - ryzyko i zagrożenia
Polecamy też: Ciąża bez stosunku? To możliwe! Co zrobić by do niej nie doszło?