Jajka w sklepie

i

Autor: pixabay

To warto wiedzieć!

Pod żadnym pozorem nie spożywaj takich jajek. Sporo ryzykujesz. Jakie jajka wybierać w sklepie?

2025-04-04 10:28

Jajka to prawdziwy symbol Wielkanocy. Bez nic nie ma świąt. Jajka na Wielkanoc to nie tylko pisanki, ale także dodatek do żurku lub barszczu białego, do sałatki i do ciast. Warto zatem wiedzieć, po jakie jajka najlepiej sięgać. W sklepach i na straganach możesz znaleźć wiele rodzajów jaj od różnych kur. Tych jajek lepiej nie kupuj. Zatrucie pokarmowe to dopiero początek.

Z chowu klatkowego, czy ściółkowego? Jak wybierać jajka w sklepie?

Wybierając jajka warto czytać etykiety. To właśnie na nich znajdują się najważniejsze informacje. Na etykiecie jajek poza danymi dotyczącymi daty ważności i rozmiarze znajdziemy także informacje o sposobie hodowli kur.

Jajka to fundament wielu diet na całym świecie. Są bogate w białko, witaminy i minerały, a ich wszechstronność w kuchni jest nieoceniona. Jednak stojąc przed półką sklepową pełną różnych opakowań, często zastanawiamy się, które jajka wybrać. Kluczową informacją, która pomoże nam podjąć świadomą decyzję, jest rodzaj chowu kur. To on w dużej mierze wpływa na jakość życia kur, a także na walory smakowe i odżywcze jajek.

Jak rozszyfrować kod na jajku?

Każde jajko w Unii Europejskiej musi być oznaczone specjalnym kodem, który informuje o rodzaju chowu, kraju pochodzenia i identyfikatorze producenta. Pierwsza cyfra tego kodu jest najważniejsza, ponieważ określa system chowu kur:

  • 0 - Jajka z chowu ekologicznego: kury mają dostęp do otwartej przestrzeni, karmione są paszą ekologiczną, a zagęszczenie w kurniku jest ograniczone.
  • 1 - Jajka z chowu na wolnym wybiegu: kury mają dostęp do otwartej przestrzeni w ciągu dnia.
  • 2 - Jajka z chowu ściółkowego: kury przebywają w kurnikach, gdzie mogą swobodnie poruszać się po ściółce (np. słomie, trocinach).
  • 3 - Jajka z chowu klatkowego: kury przebywają w klatkach.

Na etykiecie jajek znajdziesz także kod YY-AABBCCDD, który zapisany jest od razu po cyfrze określającej sposób chowu kur. Pierwsze dwie litery (w tym przypadku YY) to zapis kraju pochodzenia. Dalsze litery zawierają kolejne szczegóły - kod województwa, powiatu oraz kod firmy.

W Polsce za najzdrowsze jajka uznaje się od kur zielononóżek. Zawierają one między innymi aminokwasy egzogenne, których nie wytwarza nasz organizm, a są potrzebne go jego prawidłowego funkcjonowania. Dodatkowo jajka od kur zielononóżek posiadają niską zawartość cholesterolu.

Tych jajek pod żadnym pozorem nie spożywaj! Możesz sobie poważnie zaszkodzić

Kupując jajka sprawdzaj, czy wszystkie są świeże. Unikaj oczywiście kupowania pękniętych jaj. Eksperci wskazują, by nigdy nie dodawać jajek bezpośrednio do żywności. Najlepiej wpierw wbić jajko do miski i sprawdzić, czy jest świeże. W ten sposób unikniemy ryzyka zniszczenia całej potrawy i ewentualnego zatrucia. Jeżeli jajko po wbiciu ma dziwny, różowy kolor natychmiast je wyrzuć. Może to oznaczać bakterie. Nie powinno się spożywać również jajek, w których białko i żółtko nie przywierają do siebie.

Super Express Google News
Jemy co chcemy
Burger wagyu z foie gras
Video Player is loading.
Czas 0:00
Czas trwania 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Pozostały czas 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Reklama
      1. Now Playing
        Up NextBurger wagyu z foie gras
      2. Now Playing
        Up NextLody na patyku
      3. Now Playing
        Up NextAmerykańska kanapka w stylu subway
      4. Now Playing
        Up NextTęczowa galaretka
      5. Now Playing
        Up NextKleisty ryż z mango
      6. Now Playing
        Up NextSałatka rybna
      7. Now Playing
        Up NextBudyń dubajski
      8. Now Playing
        Up NextStek z airfryera
      9. Now Playing
        Up NextZupa krem z groszku i mięty
      10. Now Playing
        Up NextPlacek z jabłkami i budyniem
      11. Now Playing
        Up NextBułeczki bananowe
      12. Now Playing
        Up NextVictoria sponge cake
      13. Now Playing
        Up NextChlebek pokrzywowy
      14. Now Playing
        Up NextLody miętowe
      15. Now Playing
        Up NextFusilli z sosem grawitacyjnym
      16. Now Playing
        Up NextPieczone ziemniaki z aioli
      17. Now Playing
        Up NextTosty z pasztetem i ogórkiem
      18. Now Playing
        Up NextKimchi
      19. Now Playing
        Up NextChilli con carne
      20. Now Playing
        Up NextKarp po polsku
      21. Now Playing
        Up NextStek po florencku

      Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki