Winogrona

i

Autor: Free-Photos/Pixabay/cc0 Winnica w Rzuchowej ma służyć celom edukacyjnym

Podnoszenie odporności

2020-07-27 17:33

Wiemy jakie witaminy i minerały podnoszą odporność organizmu. Korzystając z tej wiedzy umiejętnie, możemy uciec niejednej chorobie. Nasza kondycja jest latem niezła. Jemy zwykle dużo świeżych owoców i warzyw, a z nimi witaminy i mikroelementy. Czeka nas jednak czas osłabionej odporności: jesień.

W niższej temperaturze krew przepływa nieco wolniej przez tkanki, z których zbudowane są górne drogi oddechowe. Przez to mniej przeciwciał (białek, których zadaniem jest rozpoznawanie bakterii i wirusów) dociera do miejsc infekcji. Na tym właśnie polega przeziębianie się. Lato powinno więc być czasem przygotowań do boju z zewnętrznym wrogami organizmu. Nie zawsze mamy czas na to żeby troszczyć się o dietę bogatą w witaminy. Jeśli więc w naszym jadłospisie prawie nie figurują sery, mleko, jogurty, kefiry, jajka i ryby, prawdopodobnie dawki witamin A, D i E jakie dostarczamy organizmowi, są zbyt małe.
Odporność - z czym to jeść
Nasz organizm jest odporny na infekcje kiedy jest w stanie tak zmobilizować mechanizmy obronne swoich komórek, by nie dopuściły do rozmnażania i rozprzestrzeniania intruzów (bakterii i wirusów) po całym organizmie. Witaminy i minerały wpływają na prawidłowość procesów biologicznych zachodzących w komórkach. W ich obecności proces przemiany materii w energię przebiega prawidłowo, bez nich - kuleje, czego wynikiem jest osłabienie. Organizm odporny to organizm silny: nie na darmo podejmujący walkę. Często nie zdajemy sobie nawet sprawy, z jak wieloma wrogami stoczyliśmy wewnętrzne, lokalne potyczki: jak dużo zakażeń miejscowych nie wyszło poza plac boju. Każda z witamin działa trochę inaczej. Na przykład witamina C wspomaga produkcję kolagenu-białka, które pod nabłonkiem komórkowym tworzy dodatkową barierę utrudniającą przedostanie się wirusów do organizmu. Wspomaga też produkcję limfocytów niszczących zainfekowane komórki. O stanie chroniącego przed wirusami nabłonka decyduje też witamina A. Trio witamin A, C i E dostarczanych organizmowi w wystarczających dawkach, to gwarancja silnego systemu obronnego.

Stosuj dietę bogatą w warzywa i owoce

i

Autor: getty images To naturalne źródło substancji wspomagających odporność: witamin (witamina C, karotenoidy), naturalnych salicylanów i substancji bakteriobójczych (np. w malinach, czosnku, cebuli), antyoksydantów (najwięcej jest ich w warzywach i owocach o mocnych kolorach – burakach, jagodach, czarnej porzeczce, papryce, marchwi).

Witaminy i spółki
Każda z witamin działając wewnątrz organizmu dobiera sobie odpowiedniego współpracownika spośród pierwiastków. Na przykład witamina A działa ramię ramię z cynkiem, E z selenem, C z żelazem, grupa witamin B z selenem, a D z wapniem (stąd właśnie witaminę D podaje się małym dzieciom by przyspieszyć kostnienie szkieletu).
Na rynku jest sporo preparatów zawierających związki pochodzenia roślinnego wpływające korzystnie na odporność organizmu. Trzeba jednak zachować umiar w zażywaniu gotowych preparatów z witaminami i mikroelementami podnoszącymi odporność. A najlepiej sięgnięcie po nie poprzedzić konsultacją lekarską. Niektóre z nich mogą spowodować reakcję alergiczną. Przyjmowanie ich przez dłuższy czas może spowodować, że nasz organizm przyzwyczai się do sztucznie napędzanej witalności, co wcale nie jest korzystne.
Naturalne środki zwiększające odporność organizmu:
* winogrona: zawierają bardzo dużo składników mineralnych i witaminy: m. in. E, PP, C i D;
* wyciągi z korzenia żeń-szeń: pobudzają układ odpornościowy dzięki aktywnym związkom roślinnym o działaniu odtruwającym i usprawniającym gospodarkę tlenową komórek;
* preparaty z aloesem, jeżówką, zielem wiesiołka i aronią;
* owoce i warzywa zawierające witaminę C (np. cytryny, kiwi, jabłka, kiszone ogórki i kapusta, chrzan, cebula i czosnek), która pobudza produkcję przeciwciał;
* tzw. ziołomiody, czyli nektary z ziół, soków owocowych i cukru;
* kit pszczeli (oprócz działania wzmacniającego odporność, działa bakteriobójczo: jest naturalnym antybiotykiem);
* tran i olej lniany dostarczające wzmacniających układ odpornościowy kwasów tłuszczowych.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki