Robert Makłowicz

i

Autor: Materiały prasowe Robert Makłowicz

Podróże kulinarne z Robertem Makłowiczem w warszawskim Hotelu Bristol

Wakacje dobiegają końca, ale Robert Makłowicz we współpracy z Hotelem Bristol postanawia zatrzymać słońce nad Warszawą na dłużej. Jak co miesiąc słynny kulinarny obieżyświat w ramach Podróży Kulinarnych w Hotelu Bristol przenosi gości w inne miejsce na kulinarnej mapie świata. We wrześniu wyruszamy do…Włoch! Co znajdziemy w karcie?

W Restauracji Hotelu Bristol od marca próbować można menu, którego Robert Makłowicz jest inspiratorem. Karta zmienia się co miesiąc, prezentując dania z różnych zakątków świata. W tym miesiącu do stworzenia karty, kulinarnego miłośnika natchnęła kuchnia Włoch, a dokładniej Lombardii i regionu Emilia-Romania.

Całą kulinarną materię Półwyspu Apenińskiego zwykliśmy określać mianem kuchni włoskiej. Nazwa to słuszna, bo przecież od połowy XIX stulecia ów półwysepzajmuje jedno państwo, Włochy właśnie, a zarazem jakże umowna i nieprecyzyjna. Włoch bowiem nie da się kulinarnie traktować jako całości. Zróżnicowania geograficzne, klimatyczne i historyczne sprawiają, że nie tylko każdy region, ale i każde miasteczko, ba nawet wioska, są tam osobnymi jedzeniowymi bytami. Jeden tylko włoski region, Emilia-Romania, dał światu więcej smakołyków, niźli niejedno spore państwo” - mówi Robert Makłowicz - “Mortadela i świeże jajeczne makarony, szynka parmeńska i luksusowe culatello di Zibello, ocet balsamiczny, parmezan - oto znane na całym świecie i pożądane produkty, pochodzące z tej właśnie części Italii. Sąsiednia Lombardia słynie z upraw ryżu, a Mediolan dał światu nie tylko emblematyczne risotto, lecz również panierowany kotlet cielęcy, pierwociny sznycla po wiedeńsku. Emilia-Romania i Lombardia, jedne z najbogatszych i najbardziej sytych regionów Włoch i całej Europy pokazują właśnie swe kulinarne oblicze w Hotelu Bristol” - dodaje inspirator menu.

Zobacz także: Sposoby na zatrzymanie lata

W menu znajdziemy dania takie jak risotto szafranowe, ravioloni z krewetkami, kremową polentę z grzybami oraz tatar z selekcjonowanej wołowiny. Nie zabranierównież typowych włoskich serów i wędlin czy deserów, wśród nich słynna włoska panna cotta z pistacjami i truskawkami.

Menu jest dostępne codziennie, podczas lunchu i kolacji w restauracji Marconi.

Robert Makłowicz

i

Autor: Materiały prasowe Robert Makłowicz
385 lat Rawicza

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki