Rak jelita grubego może umiejscowić się w każdej jego części, ale zazwyczaj atakuje okrężnicę lub odbytnicę.
Ryzyko rośnie z wiekiem
Prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita wzrasta wraz z wiekiem - 90 proc. zdiagnozowanych przypadków dotyczy pacjentów powyżej 50. roku życia. Szczyt zachorowań przypada na okres po 60. roku życia. Czujność powinny zachować osoby, w których rodzinie wcześniej rozpoznano raka okrężnicy lub odbytnicy, osoby z przewlekłą zapalną chorobą jelita grubego, z rodzinnym zespołem polipowatości. W większości przypadków nowotwór rozwija się z narastających miejscowo polipów (gruczolaków), powstających na ścianie jelita. Przemiana gruczolaka w nowotwór zwykle trwa ok. 10 lat.
Zobacz także: Przepisy antyrakowe. Przyślij swoją morfologię, dostaniesz dobrą dietę
Rozwojowi choroby sprzyja nieodpowiednia dieta (mało warzyw i owoców, duża ilość tłuszczów zwierzęcych) oraz palenie papierosów.
Niepokojące sygnały
Oto, jakie dolegliwości powinny wzbudzić niepokój:
* obecność krwi w stolcu (pozytywny wynik testu na krew utajoną),
* krwawienie z odbytu,
* nagła zmiana rytmu wypróżnień,
* naprzemienne zaparcia i biegunki,
* zmiana kształtu stolca,
* anemia,
* chudnięcie, pogłębiające się uczucie zmęczenia,
* bóle w dolnej części brzucha, nudności, wymioty.
Zobacz także: LEK NA RAKA: Aspiryna CHRONI przed rakiem
Profilaktyka
Aby oddalić ryzyko raka jelita grubego, należy:
* ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych, spożywać więcej warzyw i owoców,
* wprowadzić do diety suszone owoce,
* spożywać więcej roślin strączkowych,
* jeść pieczywo wieloziarniste,
* używać brązowego ryżu, niełuskanej pszenicy i owsa zamiast ryżu białego i oczyszczonego ziarna,
* dbać o regularne wypróżnienia, nie nadużywać środków przeczyszczających, które rozleniwiają jelita,
* leczyć stany zwiększające ryzyko zachorowania na ten nowotwór, wykonywać badania profilaktyczne, zwłaszcza gdy jest się w grupie zwiększonego ryzyka.