Myjesz truskawki pod bieżącą wodą? Robisz to źle? Możesz się zatruć
Truskawki to symbol wiosny i nadchodzącego lata. Nic nie smakuje tak dobrze, jak świeże, soczyste truskawki. Niestety, wielu hodowców pryska truskawki chemią, zwłaszcza pestycydami. Substancje te osadzają się na owocach i zwykła woda ich nie domyje. Spożywanie owoców pokrytych pestycydami może być niebezpieczne dla zdrowia. Rynek pestycydów jest regularnie monitorowany, jednak wiele osób stara się unikać sztucznych substancji w swojej diecie. Naukowcy z Uniwersytetu w Lublinie przeprowadzili badania, z których wynika, że obecnie na owocach jest o wiele mniej pestycydów niż jeszcze 12 lat temu. To dobra wiadomość, jednak zanim sięgniesz po truskawki warto je odpowiednio umyć. Na truskawkach można znaleźć nie tylko chemiczna pozostałości oprysków ale także wiele naturalnych zabrudzeń takich jak: mszyce, jaja owadów, ziemię oraz zanieczyszczenia po zwierzętach.
Jak prawidłowo umyć truskawki? Krok po kroku
- Do zlewu lub miski wlej ocet i wodę w proporcjach 3:1.
- W tak przygotowanym roztworze namocz truskawki przez 5 minut.
- Wyjmij owoce i porządnie przepłucz je pod bieżącą wodą.
Trawy ozdobne do ogrodu i na taras. Rośliny polecane przez ogrodników