Musli ma 3 podstawowe atuty: jest niskokaloryczne, co zapewni, że po jedzeniu będziesz się czuła lekko, pomimo to zapewni ci uczucie sytości oraz mnóstwo energii na cały dzień. Istotne jest, abyś wybrała zdrowe musli - nie każde, które stoi na półce w sklepie takie jest. Oto prosty przepis na musli, które możesz zrobić sama w domu. Składniki: 250 g płatków owsianych, 50 g mieszanki suszonej żurawiny, skórki pomarańczowej, 100 g dowolnej mieszanki orzechów, migdałów, ziaren dyni, słonecznika, 100 g owoców - najlepiej suszonych, 3 łyżki miodu. Sposób przygotowania: Podgrzej lekko miód. Drobno pokrój bakalie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, piecz musli około 20 minut w temperaturze 150 stopni. Mieszaj co jakiś czas. Po pieczeniu przechowuj musli w szczelnym pojemniku.
Zobacz też: Szybka przekąska? Przygotuj niecodzienne kanapki!
Przeczytaj też: Jedz sezonowe warzywa! Poznaj szparagi!