Ryż i jego właściwości odżywcze są znane połowie świata, nie jest on zbyt drogi, a w dodatku ma różnorodne zastosowania. Może być dodatkiem do zupy lub drugiego dania. Sprawdzi się też w roli głównej – podany na obiad może być niedrogim, sycącym i pysznym daniem. Propozycje takich dań oraz inne zastosowania ryżu znajdziecie w książce pt. „Ryż”, która ukazała się w serii SuperHobby.
W książce „Ryż” poruszono również zagadnienia:
– Czy każdy może jeść ryż?
– Czy ryż jest zalecany osobom na diecie lub chorym?
– Który ryż lepiej kupować – sypki czy w woreczkach perforowanych?
– Czy ryż basmati, jaśminowy, arborio, paraboliczny i perłowy można stosować zamiennie? Czy bez względu na odmianę potrawa będzie tak samo smaczna?
– Czym – poza kolorem - różnią się między sobą ryż brązowy, czerwony, czarny i biały?
– Czy ryż dziki lepiej przygotowywać osobno czy w mieszankach? Dlaczego jest taki modny?
– Jakie przyprawy lubią poszczególne rodzaje ryżu?
– Jak nie marnować ryżu, czyli zero waste?
– Mąka ryżowa, mleko ryżowe i olej ryżowy – jak z nich korzystać?
Ponadto podajemy 80 przepisów na:
– ryż jako dodatek: do sałatek, mięs, ryb, pulpetów, gołąbków
– ryż na śniadanie w formie ryżanki + mleko ryżowe (jak je zrobić i jakie kupować gotowe, do czego można je stosować)
– risotta (mediolańskie, al Barolo, czarne, z dynią, z kiełbasą, wieprzowiną i serem czy z grzybami),
– paelle, płowy i pilawy, jambalaya ,
– potrawki + ryż po chińsku, po tajsku, ryż z rodzynkami po ormiańsku, ryż z mango, dania z Indonezji
– zupy ryżowe i kleiki,
– placki, naleśniki, kotlety, kulki (+przepisy z wykorzystaniem mąki ryżowej),
– zapiekanki ryżowe,
– dania faszerowane ryżem (m.in. gołąbki, dolmades, papryka),
– sushi i maki
– ciasta ryżowe i inne desery, m.in. pudding, belriso, risalamande
Książkę „Ryż” kupisz w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl w zakładce SuperHobby