Zapiekanka z kapusty
Z kapusty białej, niskokalorycznej, bogatej w wit. C, A oraz witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo i potas, możemy zrobić pyszną zapiekankę. To idealne danie obiadowe dla wegetarian
Składniki:
70 dag białej kapusty,
duża cebula,
por,
gałka muszkatołowa,
10 dag bułki tartej,
5 jajek,
200 ml śmietanki 30 proc.,
folia spożywcza,
pęczek koperku,
2 łyżki masła,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć i drobno posiekać. Z pora usunąć liście, umyć i osuszyć. Zdjąć z niego 4 liście, zblanszować. Pozostałą część pora pokroić na talarki. Cebulę drobno posiekać. Koperek umyć, osuszyć, 3 gałązki odłożyć a resztę posiekać. Rozgrzać masło na patelni, podsmażyć cebulkę, dodać do niej pora oraz kapustę. Smażyć, cały czas mieszając. Wlać śmietanę i gotować, aż kapusta będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem, ostudzić. Do miski włożyć zimną masę kapuścianą. Wbić jajka, dodać bułkę tartą, posiekany koperek, szczyptę gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszać. Długą wąską formę np. keksówkę wyłożyć folią spożywczą i blanszowanymi liśćmi pora tak aby wystawały poza foremkę. Na to wyłożyć masę z kapusty, przykryć liśćmi pora i folią. Całą formę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego wodę do 1/3 wysokości. Pieczemy przez 30 min. w temp. 180 st. C.
Kapusta czerwona duszona
Znakomita do jedzenia w postaci surówek, ale też na ciepło jako bigos lub dodatek do dań mięsnych
Składniki:
800 g czerwonej kapusty, pół średniej główki,
2 jabłka,
1 cebula,
pół szklanki wody,
pół łyżeczki cynamonu,
1 listek laurowy,
2 łyżki octu jabłkowego,
1 łyżka miodu,
1 łyżka oleju,
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę umyć, poszatkować i wrzucić do garnka. Dodać wodę, liść laurowy i cynamon, dusić do miękkości. Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienna, pokroić jabłka na ósemki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju. Do duszącej się kapusty dodać pokrojone jabłka oraz zeszkloną na oleju cebulę. Gdy kapusta będzie miękka dodać ocet, miód oraz sól i pieprz do smaku.
Zupa z kapusty włoskiej
Kapusta włoska , delikatna i lekko słodkawa urozmaica smak potrawy. Zupa z tej odmiany kapusty jest nie tylko pyszna, ale też szybko się gotuje
Składniki:
0,5 porcji włoszczyzny,
40 dag kapusty włoskiej,
3-4 średnie ziemniaki,
1 szczypta nasion kopru,
pół szklanki śmietany,
łyżka masła
sól
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na maśle do bardzo lekkiego zrumienienia. Zalać podsmażone warzywa wrzątkiem (1,5 l), dodać pokrojoną w kostkę lub paseczki kapustę włoską, ziemniaki pokrojone w kostkę, sól, suche nasiona kopru. Zupę gotować do miękkości warzyw, ok. 20 minut. Zaprawić śmietaną, zagotować. Doprawić do smaku, podawać z posiekaną zieleniną.
Surówka z kapusty i papryki
Prosta i smaczna surówka to kolorowa porcja zdrowia. Zarówno kapusta jak i papryka zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów
Składniki:
1 mała główka kapusty,
1 nieduża papryka czerwona,
1 nieduża papryka żółta,
3 marchewki,
1 cebula,
cukier,
sól
sos winegret - z oliwy, octu winnego soli, pieprzu i ulubionych ziół
Sposób przygotowania:
Kapustę drobno poszatkować, posypać solą i cukrem i wymieszać, by nieco zmiękła. W tym czasie pokroić cebulę w cieniutkie półplasterki a obie papryki w cienkie paski. Dodać cebulę i paprykę do kapusty, wymieszać. Wymieszać składniki sosu, polać surówkę i ponownie wymieszać.