Papryki faszerowane
Pyszne danie pełnowartościowe danie z dodatkiem kaszy i sera, łatwe i szybkie w przygotowaniu
Składniki:
4 papryki (najlepiej w różnych kolorach),
2 woreczki kaszy,
słoiczek oliwek,
300 g twarogu
5 pieczarek
2-3 puszki pomidorów w kawałkach
łyżeczka masła masła
sól, ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
Papryki umyć, przeciąć - im wyżej, tym lepiej. Idealnie, gdy uda się przeciąć na samej górze, tak, by można było tylko zdjąć "czapkę". Tak przekrojone papryki wydrążyć i odłożyć na bok. Posiekać oliwki i pieczarki, a następnie smażyć je delikatnie na maśle. Kaszę ugotować na sypko, wymieszać z podsmażonymi pieczarkami, oliwkami oraz serem twarogowym. Farsz posolić i doprawić wedle upodobania. Dobrze wymieszaną masę włożyć do rozkrojonych papryk. Do brytfanny wylać zawartość puszek z pomidorami. W utworzonym w ten sposób sosie położyć papryki przykryte "czapeczkami". Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika. Danie jest gotowe, gdy papryki będą miękkie.
Czytaj też: Nie jedz TEGO PRODUKTU! W kuchni używany jest często, a grozi BEZPŁODNOŚCIĄ
Gulasz z soczewicy
Soczewica z aromatycznymi przyprawami zachwyci każdego, do dania lepiej wykorzystać brązową lub zieloną soczewicę, bo czerwona się rozgotuje.
Składniki
20 dag zielonej lub brązowej soczewicy,
2 marchewki,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
3 listki laurowe,
2 goździki,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka suszonej szałwii,
2 łyżki oleju,
1 szklanka soku jabłkowego,
1 szklanka śmietany,
sól
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalać wodą i odstawić na 2 godz. Dodać jedną całą cebulę, naszpikowaną goździkami, liście laurowe i gotować ok. 20 min, pod koniec soląc. Odcedzić, wyjąć cebulę i przyprawy. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną drugą cebulę, zmiażdżony czosnek, startą na tarce marchewkę, curry, kolendrę i szałwię. Zamieszać, chwilę smażyć, dodać soczewicę i smażyć wszystko razem przez 2 minuty, po czym zalać sokiem owocowym i gotować około 20 minut. Po zdjęciu z ognia doprawić śmietaną.