Radosław Fogiel - poseł, zastępca rzecznika prasowego PIS
Proponuję frytki z sera halloumi z zatarem i dipem z buraków. Zatar to mieszanka przypraw popularna w krajach arabskich, można kupić gotowy lub przygotować samemu z tymianku, prażonego sezamu i sumaku.
Składniki:
2 opakowania sera halloumi,
150 g mąki,
2 łyżki stołowe zataru
olej do smażenia
dip:
400 g upieczonych buraków,
2 łyżki stołowe oliwy,
6-8 łyżek jogurtu greckiego,
3 zmiażdżone ząbki czosnku,
szczypta mielonego kminu rzymskiego,
kilka liści mięty
sól, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Ser tniemy na około 2 cm paski, w misce mieszamy mąkę z połową zataru. W garnku rozgrzewamy olej (chyba, że mamy frytownicę) do ok. 190 st. C - wrzucony kawałek chleba powinien zrobić się brązowy po mniej więcej 30 sekundach. Obtaczamy kawałki sera w mieszance mąki i zataru i wrzucamy partiami do gorącego oleju (najwygodniejszy jest do tego specjalny koszyk). Smażymy 3-4 minuty aż się zarumienią, wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy pozostałym zatarem. Serwujemy z dipem buraczanym. Dip: buraki, oliwę i jogurt blendujemy, przekładamy do miseczki i mieszamy z czosnkiem i kminem, dodajemy sól i pieprz do smaku, dekorujemy miętą.
Daiquiri - wg legendy ulubiony drink Ernesta Hemingwaya
Składniki:
40 ml białego rumu,
15 ml syropu cukrowego (najlepiej przygotować samemu, rozpuszczając w ciepłej (ale nie gotującej się) wodzie cukier w proporcji 1:1,
20 ml świeżego soku z limonki,
lód
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wraz z kilkoma kostkami lodu mieszamy w shakerze, podajemy w kieliszku koktajlowym, który dekorujemy plasterkiem limonki. Jeśli nie mamy shakera, możemy zmieszane składniki podać w kieliszku na kruszonym lodzie.
Jak schudnąć po świętach? Skuteczne sposoby na zgubienie 5 kg!
Artur Dziambor, poseł Konfederacji
Doskonała przekąska to tortilla, a mój ulubiony drink to emocje gwarantowane
Przekąska:
Tortilla z zasmażaną fasolą i jalapenos
Składniki:
2 puszki fasoli czerwonej,
8 tortilli,
puszka pomidorów,
kilka jalapenos i trochę zalewy,
ser cheddar
Sposób przygotowania:
Fasolę rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać pomidory, jalapenos i zalewę, zasmażać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Posmarować tortillę farszem, posypać cheddarem, zwinąć w rulony. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku do zarumienienia (ok. 10 min). Wyjąć, przekroić każda tortillę na 3 części.
Long Island Ice Tea
Składniki:
20 ml wódki,
20 ml ginu,
20 ml rumu,
20ml tequilli
Sposób przygotowania:
Mieszamy w shakerze, dolewamy sok z cytryny i triple sec. Mieszamy i przelewamy do szklanki 300 ml. Dorzucamy kilka kostek lodu i dolewamy coli.
Iwona Arent, posłanka PIS
Polecam przekąskę z ulubionym awokado, z alkoholi najchętniej piję wino alzackie lub whisky z lodem
Awokado z serkiem i łososiem
Składniki:
1 awokado,
serek śmietankowy np. Philadelpia,
wędzony łosoś,
świeży koperek
Sposób przygotowania:
Awokado umyć, obrać, usunąć pestkę, podzielić na 4 części, nałożyć serek wymieszany z posiekanym koperkiem, na to położyć kawałek wędzonego łososia, udekorować gałązką koperku.
Izabela Leszczyna, posłanka PO
Polecam chrusty mojej Babci Heleny i do tego kieliszek wytrawnego proseco, żeby nie było zbyt słodko. Jeść, jeść bezkarnie tylko w sylwestrową noc
Składniki:
3 żółtka,
5 łyżek mleka,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka masła,
piana z 1. białka,
szczypta soli
mąki, ile zabierze ciasto, ok. 25 dag,
olej lub smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
Z białka ubijamy sztywną pianę. Łączymy z pozostałymi składnikami. Dosypujemy tyle mąki, ile wchłonie ciasto, tak, by się zagniotło. Ciasto ma być miękkie, aby dało się cieniutko rozwałkować. Babcia w Częstochowie mówiła „tak, żeby Warszawę było widać”. Rozwałkowane ciasto kroić radełkiem, chrusty smażyć w dużej ilości tłuszczu, tak aby pływały w nim, na lekko złoty kolor, posypać cukrem pudrem.
Orzeźwiający drink "Freshmaker" poleca Anna Szubińska
Składniki:
40 ml rumu kokosowego,
80 ml wódki cytrynowej,
plasterki cytryny,
plasterki ogórka,
napój gazowany o smaku cytrynowym,
lód
Sposób przygotowania:
Do shakera wrzucić kostki lodu, wlać rum i wódkę. Zamknąć shaker i energicznie wstrząsać do momentu, aż shaker zrobi się bardzo zimny. Do schłodzonej wysokiej szklanki wrzucić plasterki cytryny i ogórka oraz nieco kruszonego lodu, przelać przez sitko schłodzony alkohol i dopełnić napojem. Udekorować plasterkiem cytryny, podawać ze słomką.