Zielone warzywa chronią przed związkami rakotwórczymi
Na pewno powinny być to potrawy bogate w zielone warzywa. Warzywa te zawierają chlorofil, zielony barwnik, który chroni przed związkami rakotwórczymi. Jego cudowne działanie polega na tym, że wiąże się on ze szkodliwymi substancjami w naszym organizmie i ułatwia pozbycie się ich z organizmu. Warto zatem wzbogacić swoją dietę o takie dania jak: krem z brokuł, czy brukselki, sałatkę z fasolki szparagowej, czy chłodnik z zielonych warzyw.
Zobacz też: Postaw na ekologię i zdrową żywność! Carrefour rozpoczął kampanię "Z miłości do zdrowia"
Jeśli chodzi o dania mięsne, to warto stosować do mięsa wszelkiego rodzaju marynaty. Dietetycy już od dawna zalecają marynowanie mięsa przed przyrządzeniem. Przeciwutleniacze zawarte w marynatach tworzą na mięsie warstwę ochronną, która chroni mięso przed dużą częścią rakotwórczych substancji podczas procesu grillowania, bądź smażenia. Dlatego najlepszymi daniami mięsnymi, które mogą zapobiec zachorowaniu na raka, są wszelkiego rodzaju steki, kotlety oraz pieczenie, do których marynowania użyjemy wina, octu, piwa, bazylii, oregano, czy też mięty.
Jedź desery z orzechami...
Przechodząc do tematyki deserów. Warto dodawać do nich orzechy brazylijskie. Są one bowiem niezastąpionym źródłem selenu, który zmniejsza ryzyko nowotworu, a ponadto korzystnie wpływa na płodność, funkcjonowanie wątroby, serca, tarczycy. Dodatkowo selen opóźnia proces starzenia się. Polecamy więc zatem wszelkie ciasta oraz ciasteczka z orzechami brazylijskimi w roli głównej.
Jeśli chodzi o napoje, to warto to wszystko popijać niczym innym jak wodą mineralną. Prawidłowe nawodnienie organizmu pomoże w zapobiec chorobom serca, poprawi metabolizm, usuwie toksyny, czy też ochroni przed nowotworami jelit i pęcherza.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail