Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Na każdym stole wielkanocnym z pewnością znajdzie się wiele rozmaitych dań. Z pewnością i na twoim stole w najbliższe święta znajdzie się kilka przysmaków, które są uważane wręcz za tradycję Wielkanocy. Oczywiście wypadałoby skosztować każdej z nich, jednak jeśli jesteś w ciąży niestety w te święta czeka cię wiele wyrzeczeń. Niektóre z nich mogą ci zaszkodzić, spowodować problemy trawienne, więc uważaj na to, co jesz. Każda przyszła mama unikać potraw przygotowanych na bazie surowych jajek, czyli np. kremów do ciast, tiramisu. Stanowią one potencjalne zagrożenie salmonellą. Jeśli zamierzasz jeść żurek, najpierw upewnij się, że jest zrobiony wyłącznie na naturalnych składnikach. Jeśli chcesz uniknąć niestrawności i zgagi daruj sobie jedzenie wszelkiego mięsa. Pieczony schab, pasztet czy biała kiełbasa są tłuste. Podobnie w przypadku potraw z dodatkiem majonezu - ogranicz ich spożycie do minimum, a unikniesz wzdęć. Zachowaj umiar w jedzeniu mazurka, ale śmiało możesz jeść ciasta drożdżowe, np. babkę.
Zobacz: Tradycyjne potrawy wielkanoce, które powinny znaleźć się na każdym stole
Przeczytaj też: Wielki Piątek: czego NIE JEŚĆ? Zasady ŚCISŁEGO POSTU