Poza walorami smakowymi, dynia ma również wartości odżywcze, których nie sposób przecenić. Żołta roślina jest bogata w witaminy i minerały. Posiada B-karoten - niezbędny dla dzieci - cynk, potrzebny do utrzymania dobrej kondycji włosów, paznokci i skóra, a takż witaminę PP - nieocenioną w diecie mężczyzn. Dyni nie powinno zabraknąć na stole osób dbających o linię. Roślina jest niskokaloryczna (10 dag to tylko 18 kalorii!). Przyda się również osobom z nadciśnieniem, gdyż pomaga w jego leczeniu. Co więcej, odkwasza organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Z ilością dyni w diecie nie powinni jednak przesadzać diabetycy - roślina ma wysoki indeks glikemiczny. W okresie wczesnojesiennym dynię możecie znaleźć niemal w każdym warzywniaku czy supermarkecie. Nie wiecie, co z nią zrobić? Podpowiadamy!
Zupa z dyni
Składniki:
1 nieduża dynia
4 cebule
3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
1 szklanka śmietany
3 płaskie łyżeczki mąki
szczypta soli i pieprzu
Dynię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na krążki. Wrzucamy razem z dynią do garnka i zalewamy rosołem. Dodajemy sok z cytryny/ocet winny oraz przyprawy. Gotujemy około pół godziny. Warzywa odcedzamy przez sito lub miksujemy w blenderze. Śmietanę zagęszczamy mąką, dodajemy do zupy, mieszamy i ponownie gotujemy. Zupę można posypać pestkami słonecznika.
Pierogi z dynią na słodko
Składniki:
1 mała dynia
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka masła
kilka goździków
woda
sól, cukier i cynamon
Do przesianej mąki dodajemy sól i jajko. Mleko i masło podgrzewamy w jednym rondelku, dodajemy do mąki. Ciasto rozrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki na pół godziny i przykrywamy. Po tym czasie dzielimy na dwie porcję i wałkujemy na placki grubości 2 milimetrów. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę z cukrem i goździkamu, dodajemy kawałki dyni i gotujemy aż zmiękną. Odcedzamy. Za pomocą szklanki wykrajamy z ciasta placki na pierogi i na środek każdego kładziemy kostkę lub dwie dyni. Pierogi z dynią wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Czekamy aż wypłyną i gotujemy przez kolejne 5 minut. Podajemy z cukrem i cynamonem.
Ciasto dyniowe
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1,2 szklanki rozgotowanej, zmiksowanej dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 jajka
0,5 szklanki oleju
Obraną dynię kroimy i zalewamy szklanką wody. Gotujemy na małym ogniu aż zmięknie. Odcedzamy, miksujemy i studzimy. Mąkę przesiewmy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą. W oddzielnej misce miksujemy olej z jajkami, a następnie dodajemy wystudzoną dynię i ponownie miksujemy. Całość wlewamy do suchych składników i miksujemy. Wlewamy do fromy o pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 45 - 50 minut.
Życzymy smacznego!
Zobacz: Ubrania na jesień z Reserved. Poznaj jesienne trendy